Представници ММФ-а разговарали са Динкићем

Министар за економију Млађан Динкић поновио у разговору са делегацијом ММФ-а став Владе да не треба повећавати ПДВ. Америчка привредна комора у Србији подржава Владину платформу чији је циљ постизање договора о буџетском дефициту и смањење јавне потрошње, уместо повећања пореза.

Делегација ММФ-а наставила је разговоре са представницима Владе Србије састанком са министром економије Млађаном Динкићем.

Како сазнaје Радио-телевизија Србије, Динкић је поновио став Владе да не треба повећавати ПДВ јер би то донело већу штету грађанима, привреди и држави. По том плану, неће се смањивати плате и пензије, односно биће замрзнуте и у наредној години.

Динкић је Мисији представио предлог да се иде на велику уштеду реформом администарције на свим нивоима, комплетног јавног сектора, укључујући струкутурне реформе државних предузећа.

Када се усвоји измена закона о државним службеницима, што се очекује до краја године, број запослених на свим нивоима администрације, од републичког до локалног, мора се у првој фази смањити за 10 одсто, предвиђа Динкић.

У разговору је поновљено да се за ову годину планира и већи буџетски дефицит до 4,5 одсто. Таквом плану ММФ се не противи, али, како преносе агенције, инсистира на прецизној рачуници планираних буџетских прихода и расхода, као и задужења државе која би гарантовала да ће све обавезе бити уредно измирене.

Повећање ПДВ-а - смањење производње 

Америчка привредна комора у Србији подржала је платформу Владе Србије у преговорима с ММФ-ом, чији је циљ постизање договора о дефициту у буџету и смањење јавне потрошње, уместо повећања пореза.

"Сматрамо да би повећање стопе ПДВ-а изазвало раст цена, што би довело до повећавање инфлације, смањење потражње и ликвидности компанија, односно смањења производње", истиче се у саопштењу.

Америчка привредна комора је указала да је од кључне важности за привреднике да Влада Србије у време кризе убрза реформу регулативе, али и да утиче на смањење административних препрека за пословање и у сарадњи са приватним сектором креира економску политику.

Више од 180 страних и домаћих компанија су чланице Америчке привредне коморе, а у Србији су инвестирале око шест милијарди долара и запошљавају више од 60.000 људи.

Премијер Мирко Цветковић изјавио је јуче да Мисија Међународног монетарног фонда није инститирала на повећању стопе ПДВ-а и нагласио да неће бити повећања пореских оптерећења привреде, као мери за смањење дефицита у буџету Србије.

Цветковић је навео да ће на техничком нивоу разговора са Мисијом ММФ бити утврђени елементи на који начин ће бити смањен дефицит буџета који настаје због недостатка прихода у овој години.

Председник Владе је рекао да је у разговору са мисијом ММФ-а констатовано да се расходи могу смањити реформом јавног сектора.

Међутим, како је истакао Цветковић, та реформа не може да буде завршена за три до четири месеца, већ ће бити спроведена у неколико наредних година, при чему ће тачно бити планирани будући кораци у тој реформи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво