Читај ми!

Кућна учионица поделила струку

Предлог Закона о основном образовању предвиђа могућност да деца која не желе редовно да иду у школу, имају наставу код куће. За тако нешто неопходна сагласност родитеља и одобрење надлежног министарства. Бројне полемике о добрим и лошим странама таквог учења.

Уколико се предлог новог Закона о основном образовању прихвати, деца која не желе редовно да похађају наставу то неће ни морати, ако им родитељи то допусте.

У том случају, родитељи ће морати да о свом трошку организују наставу код куће, а ту могућност одобрава надлежно министарство. Међутим, полемика о добрим и лошим странама таквог учења већ је почела.

Иако се често жале на школу, идеју да учионица може да буде замењена кућом, деца различито коментаришу.

Неки кажу да би им без дружења у школи било досадно и да не разумеју зашто би неко имао приватне часове сем ако је болестан, док други кажу да би настава код куће била много боља него свакодневни долазак у школу.

Различита мишљења међу децом, пресликавају се и на запослене у школи. Поједини тврде да индивидуални часови нуде квалитетније образовање.

Учитељ Мирослав Петровић сматра да не треба одбацити велики број родитеља који брину суштински о својој деци и онемогућити им да својој деци посвете најбољу могућу пажњу.

Други, иако се не противе уцењу на даљину, подсећају да се у школи не уче само лекције из књига, већ и из живота.

Директорка сколе Петар Петровић Његош Весна Барацков каже да је задатак школе да васпита децу, да поштују друге, да слушају друге.

"Мислим да децу тог узраста не треба искључивати из социјалног контекста", сматра Барацкова.

Полемике око учења на даљину

Представници синдиката просвете у овој новини не виде ништа добро.

Томислав Живановић из Синдиката Независност каже да комплетно образовње последњих година обилује решњима која фаворизују приватно образовање и самим тим срозавање бесплатног редовног образовања на што нижи ниво.

Надлежни кажу да се превише прашине дигло око предлога који не доноси ништа лоше. Идеја није била да се та могућност омасови. Намењена је малом броју деце која би на крају године имала обавезну проверу знања у својој школи.

Желимир Попов из Министарства просвете и науке каже да се настава код куће организује само за ону децу код које је то потпуно оправдано. "Много музичара у свету је завршило такву школу, много познатих фудбалера, познатих спортиста", каже Попов.

Поједини професори тврде да је читав предлог недоречен, па се може и злоупотребити.

Професор енглеског Слободан Живковић каже да без обзира на то како дете учи, оно би требало да има исте стандтарде.

"Ко је одговоран у случају да се ти стандарди не испуне, онај ко је вршио то учење на даљину? Ко ће моћи да врши то учење на даљину? Значи има много непознаница и мислим да ту има нмного простора за манипулацију", каже Жибковић.

Модел учења на даљину ће се, најављују надлежни примењивати тек када буде донет правилник о његовом спровођењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво