субота, 15.01.2011, 19:23 -> 20:08
štampajУжарен лесковачки роштиљ
Размена оптужби између лесковачке Организације потрошача и произвођача роштиљског меса на југу Србије. Суперанализе Научног ветеринарског института у Београду показале да је лесковачко роштиљско месо исправно и доброг квалитета. Та анализа суспендује резултате свих претходних.
Суперанализе Научног ветеринарског институте у Београду потврдиле да је лесковачко роштиљско месо исправно и доброг квалитета.
Од 30 произвођача роштиљ меса са подручја пет округа јужне Србије чак 16 је из Јабланичког округа. Њихов квалитет у продаји оцењивала је Организација потрошача Лесковца у оквиру пројекта који финансира ЕУ.
Резултати испитивања које су радили у Ветеринарском институту у Нишу показали су да девет нису за људску употребу. На списку непожељних нашла су се и три произвођача из Лесковца, Лебана и Власотинца.
Сви они затражили су суперанализу Научног ветеринарског институте у Београду који одмах суспендују све претходне резултате.
"Лесковачко роштиљ месо је исправно за људску употребу", рекао је шеф одсека ветеринарске инспекције за Јабланички округ Момчило Цветковић.
Цветковић је објаснио да је код произвођача из Лебана потврђено да испуњавају све прописе о квалитету, безбедности хране и микробиолошкој исправности, док је код друга два узорка, која су узета у исто време када и она анализирана у Нишу, потврђено је присуство већег броја бактерија од дозвољених.
Међутим постоје добре (сапрофитне) и лоше (патогене) бактерије. Патогене бактерије нису нађене ни код једног произвођача. Правилник о граници дозвољених бактерија важи од 1993. године. И та граница је у Европи знатно виша него код нас. Тако још једном испред државне институције одговорно тврдим да је ростиљ месо исправно.
Најава кривичне пријаве
На објављивање резултата Организације потрошача реаговали су и у "Лемес прому" у Власотинцу, највећем произвођачу од три прозвана. Ова фабрика отворена је пре само три месеца, уложено је пола милиона евра и запослено 28 људи.
Шеф прераде Зоран Стаменковић каже да се строго поштују ИСО стандарди, да ће од 5. фебруара бити уведен "Хасап" стандард и да се сваки део производња као и месо строго контролишу.
Власник "Лемес прома" Ивица Цветковић каже да су и они спорно месо послали на анализу и да су резултати добри. Он објашњава да је месо узето 20. децембра, рок му је 48 сати, а на анализу послате тек дан касније. С обзиром на то да је организација потрошача месо узорковала у њиховој радњи, тврди да је и транспорт и начин чувања био адекватан.
Адвокат предузећа "Лескомес" Владимир Цвијан најавио је кривичну пријаву против Милића Марковића, председника лесковачких потрошача и одштету од три милиона динара због, како каже, обмањивања потрошача.
Произвођачи из лесковачког краја сматрају да је требало објавити списак објеката који су контролисани, а не произвођача. Ветеринарска инспекција Јабланичког округа појачала је контролу произвођача роштиљ меса.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 10
Пошаљи коментар