"Исправи се и вежбај"

Готово 90 одсто школске деце има криву кичму, а професори физичког кажу да су физичке способности ученика из године у годину све лошије. У месецу борбе за здраву и праву кичму покренут је пројекат "Исправи се и вежбај".

Милиони људи широм света пате од обољења коштано-мишићно-зглобног система. Поремећај држања и деформација кичменог стуба све више је распрострањена и код деце, а проблеми се откривају релативно касно.

У месецу борбе за здраву и праву кичму у Србији је покренут пројекат "Исправи се и вежбај".

Готово 90 одсто школске деце има криву кичму. Разлози су многобројни: тешка торба, ниске школске клупе, столице неприлагођене конституцији детета, избегавање часова физичког и неактивност.

Ипак, четвртаци који су вежбали са нашим познатим спортистима кажу да знају како да чувају кичму.

"Ја радим вежбе сваког јутра, радим прво трбушњаке и склекове", каже Урош Радуловић из ОШ "Ослободиоци Београда".

Миломир Пејовић, професор физичког васпитања, објашњава да су физичке способности ученика из године у годину све лошије.

Из Института Бањица упозоравају да годишње ураде више од 800 операција на кичменом стубу, 200 код деце. Често је то због саобраћајних несрећа, код жена због остеопорозе, али највише зато што деформације кичме нису лечене у детињству.

"Данас практично, 90 одсто популације, светске и наше, има једном у току живота болове у леђима, а то је други најзначајнији узрок одласку код лекара после прехладе. Оно што ми можемо да учинимо је да подигнемо свест", истакла је Здеслав Милинковић, управник Спиналног центра у Институту Бањица.

Драгутин Топић каже да његова порука није за децу већ за њихове родитеље. Он се труди да 15-ак минута дневно одвоји за своје дете, покушавајући да га усмери ка здравом начину живота.

До краја октобра акција "Исправи се и вежбај" биће одржана у свим основним школама, а централни догађај је у недељу, на Тргу Републике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара