Дерби без инцидената

Утакмица између Црвене звезде и Партизана протекла без инцидената, навијачи се разишли. Хитна помоћ без интервенција. Полиција привела 34 особе, до којих 12 малолетника. Меч пратило 60 страних медија.

Дерби вечитих ривала Црвене звезде и Партизана, који је завршен минималном победом "црно-белих" од 1:0, протекао је без инцидената, иако је меч претходно проглашаван као догађај високог ризика.

Навијачи су се са стадиона Црвене звезде разишли без икаквих инцидената. По завршетку утакмице полиција је Партизанове навијаче преусмерила ка Вождовцу и Бањици, а навијаче Црвене звезде ка Аутокоманди и Славији.

Полиција је привела 34 особе, 22 пунолетне и 12 малолетника и према њима ће, уз консултацију са тужиоцем, бити предузете законом предвиђене мере.

Код приведених су пронађене мотке и каменице. Полиција је саопштила да су њени припадници деловали "превентивно" и да је пре утакмице пронађено више контејнера који су били пуни камења.

Хитна помоћ није имала ниједну интервенцију ни уочи, нити током саме утакмице, али ни после њеног завршетка, рекла је Нада Мацура.

Током 90 минута игре на јужној трибини стадиона, где су се налазили Партизанови навијачи, запаљена је само једна бакља, док су са значајно попуњеније северне трибине, на којој су биле присталице Црвене звезде, избачена два, три "топовска удара", који нису угрозили никога на стадиону.

Одавно неки вечити дерби није привукао толику пажњу као данашњи, додуше не због спортских, већ због безбедносних разлога. "Празник фудбала" преселио се из спортске у информативну рубрику, а уместо тренера и фудбалера, њиме су се највише бавили државни званичници. Mеч је пратило 60 страних медија, а преношен је у 19 земаља.

Навијање са северне трибине, осим подршке Црвеној звезди, обележило је и константно вређање голмана српске репрезентације и чувара мреже Партизана Владимира Стојковића, који је каријеру почео у "црвено-белом" дресу.

"Данашња утакмица је одиграна под притиском великих безбедносних ризика који су били најављивани и под великом хипотеком догађаја који су били у Београду и Ђенови. Самим тим, желим да изразим велико задовољство што је овај велики спортски догађај, утакмица између Звезде и Партизана, протекао без и једног већег инцидента", рекао је министар Ивица Дачић.

"Мислим да је била исправна наша одлука да се утакмица одигра. Одлагање би било капитулација државе пред проблемима са којима се суочавамо", истакао је Дачић.

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић је истакла да је меч између Црвене звезде и Партизана представљао победу спорта над насиљем и оценила да је са дербија послата "јасна порука да је Србија земља спорта, а не насиља и хулигана".

Скупштина Србије је јуче по усвојила и измене Законика о кривичном поступку којима се омогућава продужење притвора са осам на 30 дана за кривична дела са елементима насиља за која је предвиђена казна већа од пет година затвора.

Пошто је закон синоћ објављен у Службеном гласнику, примењује се од данас.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара