Монографија о Патријаршији

Издавачка кућа "Православна реч" објавила је капиталну монографију "Српска патријаршија". Дело аутора Предрага Пузовића обухвата кратак преглед историје Српске православне цркве од времена Светог Саве до савременог доба.

Уз благослов патријарха Иринеја, представљена је илустрована монографија "Српска патријаршија - Историја Српске православне цркве", аутора Предрага Пузовића.

"Аутор и сви који су учествовали у подухвату заслужују благодарност на труду и доприносу који је немерљив за историјски тренутак", рекао је митрополит црногорско приморски и администратор рашко призренски и косовско-метохијски Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је навео да аутор у монографији, правећи пресек свих збивања, није пропустио да се дотакне "најновијег и најтрагичнијег" у историји српске патријаршије, а то су, како је рекао, најновија збивања на Косову и Метохинији.

"Косово је и даље под новом међународном окупацијом и под новим насиљем које није ништа друго него наставак насиља које траје више од 600 година", рекао је митрополит Амфилохије.

"Монографија је драгоцена књига јер кроз писану и реч која се манифестује сликом показује историју Цркве од Светог Саве до данашњих дана", рекао је митрополит Амфилохије и додао да је историја цркве истовремено и историја народа.

Амфилохије је оценио да су издавач и аутор успели да на добар начин, сликом и речју, прикажу историју СПЦ.

"Није једноставно дуг временски период и драматична поглавља сабрати у једну књигу, а остати веродостајан и приказати сва збивања", рекао је митрополит црногорско-приморски.

Академик Матија Бећковић нагласио је да није лако написати историју српске цркве, која је неодвојива од историје народа.

"Да је лако написати историју Српске патријаршије, не бисмо могли на прстима једне руке побројати оне који су је написали", рекао је Бећковић.

Рецензент Радомир Поповић рекао је да је монографија представља значајан издавачки и научни подухват. "У монографији читаоци могу наћи кратко и језгровито нашу духовну прошлост", рекао је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара