Сви спремни за дерби

Полиција спремна за евентуалне нереде током 139. дербија. У продаји 30.000 улазница. Не паркирајте аутомибиле у близини стадиона, поручио Ђилас грађанима Београда, наводећи да није срећан због одигравања вечитог дербија. Тужилаштво спремно за евентуалне инциденте.

"Празник фудбала" преселио се из спортске у информативну рубрику, а уместо тренера и фудбалера, у његовој најави ове године највише учествују државни званичници.

Дилема да ли ће се "вечити дерби" играти, отклоњена је у четвртак након договора представника Црвене звезде и Партизана, Фудбалског савеза и званичника МУП-а. Међутим, тек након што судија одсвира крај и након што се навијачи разиђу са улица, биће отклоњен страх, створен након недавних нереда у Београду и Ђенови.

Иван Петрић из Фудбалског клуба "Црвена Звезда" каже да ће навијаче на капијама контролисати око 750 редара. "Биће полиције и на капијама и у стадиону. У широј зони стадиона ће, такође, бити редари, каже Петрић и додаје да ће на капијама бити и детектори за метал.

Полиција ће током ноћи остати у околини стадиона како би спречила евентуално уношење недозвољених средстава на Маракану. За време утакмице на стадиону и у граду биће распоређене јаке снаге Жандармерије.

Слободан Вуколић из Полицијске управе за град Београд каже да под надзором неће бити само зона стадиона, већ цела територија Србије.

"Све полицијске управе ће контролисати долазак навијача ка Београду. На прилазним путевима ће бити вршена контрола тих лица и даље, како се буде прилазило стадиону, вршиће се тријажа", објашњава Вуколић.

Полицајци ће камерама снимати навијаче испред стадиона. Постављене су и додатне камере које покривају стадион и околину. Могу да увећају слику и на великим даљинама, тако да ће полиција оне који евентулано буду правили неред моћи да идентификује.

Тужилаштво спремно

Портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић поручио је да је Тужилаштво спремно да испуни своју законску обавезу уколико дође до неких инцидената, иако очекује да ће дерби протећи у најбољем реду.

Зорић је додао да је Тужилаштво одредило дежурног тужиоца који ће бити на самој утакмици.

Тужилаштво је поздравило одлуку да се усвоје допуне Законика о кривичном поступку о продужењу притвора и очекује да ће то дати резултате у борби против насиља и хулиганизма у Србији, рекао је Зорић.

"Измене закона представљају врло важну алатку да се изборимо са криминалитетом. Законодавац је рекао своје, а сада је на нама да закон применимо у пракси", навео је портпарол Тужилаштва.

Према Зорићевим речима, пракса ће показати резултате како ће правосуђе реаговати по новим законским одредбама, које предвиђају продужетак максималног трајања притвора у скраћеном кривичном поступку са осам на 30 дана.

Ђилас није срећан због дербија

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да постоје информације о могућим инцидентима на фудбалском дербију, али да су то информације које се чују пред сваку утакмицу тих клубова.

"Полиција ће учинити све да спречи инциденте и реагује", навео је Дачић, који се ипак нада да ће све протећи мирно.

Дачић је, међутим, указао и на одговорност организатора утакмице. "Не организује полиција дербије и скупове у Београду, ваљда постоји и одговорност организатора", рекао је министар и додао да је дерби тест за полицију, управе клубова, али и навијаче.

Градоначелник Београда Драган Ђилас "није срећан" због одигравања вечитог дербија, због околности у којима ће тај спортски бити реализован.

Ђилас је на конференцији за новинаре у Старом двору рекао да је бесмислено да се нешто, што треба да буде празник спорта, одвија уз обезбеђење више хиљада полицајаца.

Градоначелник се нада да на београдским улицама неће бити нереда какви су се десили недавно, током одржавања Параде поноса.

"Апелујем на Београђане који не иду на дерби да остану код својих кућа и да своје аутомобиле не паркирају у близини стадиона", рекао је Ђилас.

Утакмица почиње у 13 часова, а у продају је пуштено 30.000 улазница.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије