Ускоро ново упутство за информисање

Заштитник грађана и повереник за информације од јавног значаја добијају све више жалби грађана. У припреми ново упутство о врсти и ажурирању информација које морају објављивати државни органи.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић издаће 28. септембра ново упуство о врсти и ажурирању информација које морају објављивати државни органи и органи локалне самоуправе.

Шабић је на данашњем радном доручку у београдском Медија центру са уредницима и новинарима медија у Србији изјавио да ће ново упутство бити ригорозније и прецизније од важећег, и да ће предвидети и обавезу месечног ажурирања свих информација од јавног значаја.

"Повереник је у августу добио више од 300 жалби", рекао је Шабић и навео да све више институција поштује обавезу пружања информација, али и да истовремено расте и број жалби због њихове недоступности.

Шабић је критиковао што се нерадо износе подаци о трошењу новца из буџета и о платама функционера, иако то налажу Закони о максималном броју запослених у државној управи и локалној самоуправи.

"Унета је изричита одредба, на моју интервенцију, али уз подршку посланика да су ти подаци јавни. Па вас питам да ли сте видели тај лист? Не да га нема него ја и даље решавам жалбе због тога што неко новинарима ускраћује нешто што би морало да буде у два регистра а и без тога доступно широј јавности", рекао је Шабић.

Повереник је истакао да право на слободан приступ информацијама мора да подразумева обавезу власти да понуди што је могуће више информација, односно да јавно објави што је могуће више података о свом раду.

Он је оценио да је главни проблем у раду независних тела то што се "упорно, доста дуго, на свим нивоима власти, одбија да се схватити шта је суштина права на слободан приступ информацијама".

Заштитник грађана Саша Јанковић дневно добија четрдесетак притужби грађана и како је нагласио, део се односи на поступање извршне власти које не би смело да буде упитно.

Јанковић је посебно упозорио на колизију недавно усвојеног Пословника Народне скупштине Србије са Законом о заштитнику грађана.

Пословником је предвиђена могућност да се годишњи извештај омбудсмана усваја што би, како је навео, могло утицати на његову критичност пошто би зависио од гласова владајуће већине.

Шабић и Јанковић су позвали медије на наставак сарадње, а како је повереник нагласио, квалитетна веза између медија и институција је предуслов промена.

Према њиховој оцени, превазиђена је већина техничких проблеме коју су имали у почетку рада, мада је и даље велики проблем недовољан број запослених у обе службе и неадекватан простор у којима раде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије