Булимија - болест психе

Изазивање повраћања, коришћење лаксатива и диуретика и претерано физичко напрезање указују на булимију. У терапији морају учествовати сви чланови породице, а помоћ им поред психијатра, морају пружати и други стручњаци.

У свету око два осто женске популације пати од анорексије и булимије, односно поремећаја исхране, који могу довести и до смрти. Иако нема прецизних података колико девојака у Србија има ове поремећаје, стручњаци упозоравају да из године у годину тај број расте.

Идеалне телесне димензије постале су опсесија жене новог миленијума. Разапета између биолошке потребе за јелом и социјалног имератива да буде мршава, она полако улази у зачарани круг поремећаја исхране.

Булимија, знатно чешћи поремећај исхране од анорексије, сматрају стручњаци много је опаснији и за саму девојку мучнији. Булимични напад праћен је самопотцењивањем, депресивним расположењем и страхом од добитка тежине, а да би то спречиле, девојке изазивају повраћање, користе лаксативе и диуретике, баве се физичким активностима.

"Оно на шта чланови породице треба да обрате пажњу, ако посумњају на булимију су акутно испражњен фрижидер - нестајање хране, већа количина по кући, запрљано купатило који често остаје после повраћања, на самој особи која је болесна од булимије после повраћања често су закрвављене очи, подбуло лице, могу да се јаве отоци подвиличних и паротидних жлезда", истакла је доктор Марија Ђуровић психијатар из Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић".

Особа која болује од булимије заправо је носилац симптома целе породице.

"Најчешће у породици постоје неки проблеми, било да се ради о алкохолизму, депресији и неким нерешеним односима у породици. Тако да породична депресија заправо подразумева и породичну терапију поред терапије самог пацијента", објаснила је Ђуровић.

Ђуровић је додала да булимија спада у психијатријски поремећај па је за лечење најбоље потражити помоћ психијатра који ће даље проценити да ли треба укључити нутриционисту и специјалисте неких других области.

Поремећаји у исхрани, спомињу се већ у старом Египту и неким персијским списима. Чак су се и стари Римљани на својим забавама преједали, а затим повраћали, да би могли поново да једу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије