Наша студенткиња у Паризу

Бивши ђак генерације Филолошке гимназије, Сања Бероња, стипендиста је Института политичких наука у Паризу где ће предстојеће године завршити мастер. Након праксе у нашем Министарству, каже да носи веома лепо искуство.

Сања Бероња је пре четири године отишла у Француску на студије. Као ђак генерације Филолошке гимназије у Београду, добила је стипендију француског факуктета где ће предстојеће академске године завршити мастер студије. Онда следи посао, па докторат.

Сматра да су студије у Француској далеко практичније у односу на студије у нашој земљи. Процес селекције је био строг. Од 1.000 кандидата примљено је 32 студената. После првог семестра студије Института политичких наука у Паризу напустило је петоро академаца.

"Самим тим што смо примљени, дали су нам посебан третман. Наши професори су људи који раде у европској комисији и европском парламенту, бивши министри" изјавила је Сања Бероња, студенткиња Института политичких наука у Паризу.

На пример, њен професор економије је Доминик Штроскан који је сада директор ММФ-а.

"Професори су нам били стално на располагању, студенти су радили у малим групама и траже не да имамо само добре оцене, већ цене и свестраност личности", објаснила је Сања.

Каже да јој је много помогло то што је ишла у Филолошку гимназију, где је стекла општу културу, коју многи студенти у иностранству немају. Јер, ту је, поред страних језика, а говори их осам, учила и реторику. Лето је Сања провела радно, у Београду, на пракси у Министарству спољних послова.

"Носим врло лепо искуство. Пракса је продужена две недеље, било је врло интересантно јер сам имала прилику да упознам рад целог Министарства јер смо ишли од сектора до сектора и упознавали смо се са људима који тамо раде и они су нам причали о својим искуствима", истакла је наша студеткиња Института политичких наука у Паризу.

Сања каже да је на факултету подстичу праксу и ако је то пракса у Министарству наше државе то је онда веома цењена ствар.

Планира докторат, али не одмах по завршетку студија. Хтела би прво да ради у европским институцијама, на пословима везаним за Србију.

У трећој години била је у Прагу на Карловом универзитету тако да је тамо стекла доста корисних контаката, где је давала и часове српског језика једном Французу и једном Мађару. На Институту који похађа, оцене се крећу од нула до двадесет, а Сањина просечна оцена је 16.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије