Читаоци и даље без књига

Иако је најављно да ће почети са радом, због штрајка и неисплаћних зарада "Просветине" књижаре у Београду не раде. Директор тврди су сви захтеви испуњени а штрајкачи траже писмени доказ.

Упркос најавама, "Просветине" књижаре у Београду још нису почеле да раде. Већ 206 дана иста слика, пуно радно време, запослени проводе у штрајку.

Директор тврди да за то више немају ни основ ни оправдање, јер су им, како каже, све плате и доприноси исплаћени.

"Ми смо испунили све обавезе и уговорне и законске и очекивали смо да ће књижаре бити отворене већ у четвртак, али нажалост траже се разлози и могућности да се штрајк настави. Мени изгледа да се манипулише чињеницама као и до сада, да прави циљеви штрајка нису социјални него се тежи да се раскине уговор о прватизацији", каже Дејан Пантовић, генерални директор "Просвете".

Штрајкачки одбор тражи потписивање споразума о прекиду штрајка и писмену потврду да су сви њихови захтеви испуњени.

Мирјана Нардин, председница штрајкачког одбора очекује састанак на којем би их послодавац информисао да ли је испоштовао њихове захтеве и да ли постоји континуитет постојања књижаре "Геца Кон" и целе "Просвете". 

"Књижару "Геца Кон",  али и све дуге наше књижаре, кад окренете телефон ви ћете добити -позивате непостојећи број. Немамо ни телефона, велики број грађана функционише са платним картицама. Како можете да продајете робу, ако картица нема", пита се Мирјана Нардин.

Као пре увођења фискалних каса, на парагон блоку, исписује рачуне један од ретких продаваца који не штрајкује, али неће ни пред камеру.

Тако је "Григорије Ђерић" једина "Просветина" књижара у којој сте протеклих месеци могли да купите книгу. Током штрајка, затворене су четири: "Данило Киш", "Иво Андрић", "Слободан Марковић Либеро", али и "Геца Кон".

Књижара "Геца Кон", одлуком Владе проглашена за културно добро, најстарија књижара у Србији, први пут у својој стогодишњој историји престала је да продаје књиге. Решење би се морало пронаћи што пре, како би се овој књижари, у званичној "Години књиге и језика", вратио значај који је имала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара