"Бенд 93" за ватру и душу

Сваког дана шлем им је на глави а глава у торби. Од примљеног позива до почетка гашења пожара београдским ватрогасцима треба само осам минута. Музика којом се неки од њих баве помаже им да се ослободе стреса и да задовољство поделе са другима.

Најтоплији део године, најкритичнији је за појаву шумских пожара. Уз немар излетника и викендаша, ватрогасци у овом периоду имају највише посла.

На листи Светске здравствене организације, уз полицијске службенике и затворске чуваре, баве се најстреснијим послом. Међутим, београдски ватрогасци знају како да се ослобађају стреса - уз музику.

За њихову групу, а како би се другачије звала него Бенд 93, већ се зна, иако још нису свирали ван бригаде.

У просеку, за осам минута стижу на одредиште. Шлем на глави, глава у торби, и тако сваког радног дана.

Док их не позову у помоћ, једни играју фудбал, други гледају филмове, а трећи, окупљени у Бенду 93, свирају за колеге, углавном рок.

Бас гитариста, Драган Трнавац каже да му је жао што не може да се дочара камером колико је посао ватрогасца тежак, зато га музика, као један вид уметности, "испуњава на сасвим један други начин".

Предраг Ћесаровић, који свира бас или соло гитару у групи, објашњава да концерте спонтано почињу репертоаром Партибрејкерса, али да намерно свирају песму Чудна шума од ЈУ групе, јер је то због шумских пожара.

Прво ватрогасци, онда остало  

Да би вежбали у пуном саставу, друге колеге их повремено одмењују. Музику воле, али чланови 93-ојке кажу да су на првом месту ватрогасци, па потом све остало. За разлику од осталих музичара, не страхују од повреда руку.

Предраг Ћесаровић искрено признаје да околина више брине о њима него они сами , "али сасвим довољно је да знамо да смо неког спасили. И ја имам једну мисао увек на памети. Ако спасим један живот бавећи се овим послом, ја мислим да се исплатило", каже он.

У више од 3.000 интервенција у Београду, само од почетка године, спасено је 296 људи, а три ватрогасца лакше су повређена.

Чланови овог необичног бенда кажу да им је необична популарност коју су стекли у последњих месец дана.

До скоро нису имали ни име, а 93 су изабрали на брзину и то због гостовања на РТС-у.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара