Привремено решен проблем на Онкологији

Оспособљавањем три апарата за зрачну терапију, на Институту за онкологију проблем привремено решен. У бункерима, у којима су смештени акцелератори, неопходно решити вентилацију и обезбедити одговарајућу микроклиму. Пауза у зрачном третману не утиче на ток исхода лечења.

На Институту за онкологију и радиологију Србије, скоро недељу дана, због врућине и велике влаге у ваздуху нису радила три од четири најсавременија и најскупља апарата за зрачење. Иако је таква ситуација могла да се предвиди, јер апарати нису смештени у одговарајућим условима, ништа није предузето. У међувремену, привремено су оспособљени, па пацијенти могу да наставе зрачну терапију.

Због проблема, многим пацијентима, од њих 320 који су почели терапију, зрачење је одложено за три до шест дана.

Иако су оспособљена сва три апарата, проблем је само привремено решен. Јер, у такозваним бункерима, у којима су смештени акцелератори, треба решити вентилацију и обезбедити одговарајућу микроклиму. У томе ће, како је договорено, Институту помоћи Министарство здравља.

Вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије Душан Милеуснић рекао је да су уложени напори да се у протекла два дана и ноћи, са сервисерима и климатизерима, из постојећих система извуче максимум да се привремено превазиђу постојећи проблеми.

Да би пацијенти наставили зрачење и да би се чекање на терапију скратило, друга смена радиће дуже, а уводи се и трећа, од 19 часова.

"Пауза у зрачном третнману не утиче на ток исхода лечења јер имамо систем за обрачунавање паузе, па се доза надокнади", рекао је директор радиотерапије у Институту Славко Вучићевић.

И док у свету, апарати попут ових, раде 10 до 12 сати, код нас су у функцији и по шест сати дуже. Само у Институту у Београду, зрачну терапију годишње прими око 4.000 пацијената. У просеку чекају два и по месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара