Читај ми!

Институт за онкологију добио најсавременији уређај за зрачење; Грујичић: Нова зграда неопходна

Институт за онкологију и радиологију Србије добио је најсавременији апарат за кило-волтажну радиотерапију. Намењен је зрачењу и малигних и бенигних тумора, али и стања која нису повезана са онколошким проблемима, и једини је такав у Србији. Уређај вредан готово 48 милиона динара набавило је Министарство здравља.

У зависности од величине тумора, и врсте, зависи и трајање зрачења на новом апарату. По неким проценама, у смени може да буде озрачено и више од 10 пацијената. Тренутно је једини такав у Србији. 

Марко Јовановић, радијациони онколог, рекао је да апарат служи за зрачење лезија на кожи, односно тумора коже, на првом месту немеланомских лезија, али и крварећих лезија и друге етиологије.

На апарату могу да се лече и бенигна стања, различите артрозе, дегенеративне промене, петни трн, смрзнуто раме, тениски лакат, објаснио је Јовановић.

"Имамо осам линеарних акцелератора и дневно се зрачи око 400 пацијената. На веома великом броју пацијената спроводе се најсавременије технике зрачења, и овај најновији апарат ће нам помоћи посебно код старијих људи који имају базоцелуларне карциноме на лицу, врату, затим крвавреће туморе", рекао је Др Милан Жегарац, директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Доктор Александар Томашевић, начелник Клинике за радиотерапију ИОРС-а, указује да се на Институту ради у три смене већ 15 година, тако да би им план за изградњу нове зграде много значио.

У Србији је годишње на лечењу од неке малигне болести око 200.000 пацијената. Највише њих се лечи у Институту за онкологију и радиологију Србије, водећој институцији у борби против малигних болести. Зато су им неопходни и нови апарати и услови за нове методе.

"Ми морамо имати нову зграду, морамо имати већи број апарата, наши апарати краће трају јер се пале у седам ујутру а гасе у два ујутру следећег дана. То не постоји нигде у свету, све више је пацијената. Расписана је јавна набавка за геотехничка испитивања, место које је одређено детаљним планом", каже проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

Ускоро, уводе и зрачење целог тела као припрему за трансплантацију коштане сржи, интервенцију због које су пацијенти одлазили у иностранство.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво