Читај ми!

У Институт за онкологију и радиологију стигли нови лекови за оболеле од рака

Директор Института за онкологију и радиологију Милан Жегарац рекао је за РТС да је кренула примена најновије терапије за оболелеле од карцинома. Петанаестак пацијената је већ примило терапију. Кад откријемо карцином у раном стадијуму болести, најчешће хирургијом решимо проблем и то је најбољи исход, истакао је Жегарац.

У Институту за онкологију и радиологију Србије лече се пацијенти из целе Србије. Дијагнозу малигне болести у нашој земљи сваке године добије више од 40.000 пацијената. Старосна граница оболевања је све нижа.

У ту установу стигли су нови лекови. Проф. др Милан Жегарац, директор Института за онкологију и радиологију Србије рекаo је за РТС да ће борба против неких од најчешћих малигних болести у Србији у будућности бити најсавременијакренула је примена најновије терапије.

Према његовим речима, за петнаестак пацијената је већ преписана терапија и они су је примили, поготово за карциноме са најлошијим исходом.

"То су трипл негативни карцином дојке. Сада ће бити примена имунотерапије уз хемиотерапију и очекујемо много боље резултате. Оно што још очекујемо је примена нове терапије за карцином плућа. То је један од најчешћих карцинома и у мушкој и у женској популацији“, рекао је Жегарац.

Терапија у раним стадијумима болести код рака дојке

Рак дојке и рак плућа најчешћи су карциноми у земљи. Жегарац наводи да када је карционом дојке у питању, терапија ће бити примењивана у раним стадијумима болести и код метастатских пацијената.

"Очекујемо много бољи исход, што је доказано у свим клиничким студијама и у применама у свету, тако да очекујемо много боље резултате" нагласио је Жегарац.

Око 4.800 пацијенткиња годишње оболи, а болест однесе више од 1.600 живота.

Скрининг најосновнија ствар када је у питању карцином

Др Жегарац је рекао да је скрининг најосновнија ствар када је у питању карцином, поготово карцином дојке, што се раније открије, једноставније се и лечи.

"Кад откријемо карцином у раном стадијуму болести, најчешће хирургијом решимо проблем и то је најбољи исход", подвукао је Жегарац.

Ускоро стиже нова терапија, односно измењене индикације за карцином плућа.

"Проширена терапија уз постојећу терапију биће примењена иновативна терапија која је ушла сада на листу, што ће побољшати и лечење и преживљавање пацијената са најтежим малигномима, то су карциноми плућа“, рекао је Жегарац.

За 20 различитих врста болести, када говоримо о малигним болестима, је проширена листа.

Поред карцинома плућа, карцинома дојке, очекујемо за уролошке малигнитете, за меланом. Тако да је доста проширена листа за све врсте малигних болести, каже Жегарац.

Свакодневна операција 20 пацијената

У Институту за онкологију и радиологију се свакодневно раде операције, дијагностика, прегледи.

Директор Института је навео да је јуче обављено 210 хемиотерапија.

"У дневној болници је јуче било скоро 80 хемиотерапија, у старој дневној болници 90. На одељењу је велики број пацијената, али са отварањем ових дневних болница, што је било уско грло, то смо превазишли, тако да је сад чекање у разумном времену", закључио је Жегарац уз напомену да се двадесет пацијената сваки дан оперише.

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару