Читај ми!

Докле иде маштовитост шверцера - Нерон помаже цариницима на граници

Од почетка године цариници су на граничним прелазима спречили шверц милион таблета различитих лекова који су кријумчари покушали да изнесу из Србије, што је дупло више него за целу протеклу годину. Листа нелегалне робе и начини на које шверцери покушавају да дођу до нелегалне зараде - нема краја.

Од бенседина до средстава за потенцију, у најлуксузнијим и аутомобилима који су једва прошли регистрацију, за шверц лекова и на малим и најпрометнијим граничним прелазима спремни су и наши и страни држављани.

На Бачком Брегу прошлог месеца откривено је 850.000 таблета у товару магленки у комбију. Пре неколико дана на Батровцима, на путу до Финске спречено је кријумчарење 100.000 ривотрила и ксанакса.

"Возило није могло да спусти стакла што је био индикатор да се погледа детаљно у возилу и вратима шта блокира механизам и пронадјено је 14 џакова пуних лекова који су били и у вратима и у крилима и у праговима значи буквално у целом возилу", каже Небојша Васић из Одељења за сузбијање кријумчарења Управа царина.

Лекови тренутни шверцерски тренд, али се у игри испред и иза закона на граници не одустаје ни од чега.

Небојша Васић из Одељења за сузбијање кријумчарења Управа царина каже да људи кријумчаре све што може да донесе корист и крију на највероватнијим местима.

"Имали смо случајеве да смо налазили 3,5 килограма хероина који су били сакривени у мењачу једног возила, тачније у редуктору, имали смо случај да смо налазили у пеленама сакривено злато, новац буквало нема никаквог правила, имали смо породицу која је у свом путничком возилу кренула на море и тај ауто је био препун цигарета све шупљине врата, прагови све пуно, нема никаквог правила", рекао је Васић.

Све може да послужи - од теглице са еурокремом, чарапа чак и у дечије бочице за прављење балона откривене су мање количине наркотика, а у поду аутомобила на Батровцима 18 килограма марихуане, 21 килограм у коферу на аеродрому "Никола Тесла", а у преправљеном резервоару камиона на прелазу Прешево 42 килограма хероина.

На маштовитост и спремност кријумчара цариници у сарадњу граничном полицијом одговарају искуством, стручношћу и опремом. Свака сумња лако се отклони уз како кажу - колегу без грешке.

"Радимо пуних седам година, службенипас Нерон је способан да нађе буквално пар грама марихуане сакривене у кифли у стварима, тако може да нађе и велики товар цигарета, одличан колега најбољи", каже Милан Сојевић, водич службених паса Управа царина.

Оно што се не пронадје на граници пронадје се у унутрашњости, па је тако у царинској испостави Горњи Милановац у приколици камиона који је превозио џакове са сировином за производњу боја и лакова на њима пронађен шверцован ни мање ни више него БМВ.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво