Читај ми!

МУП саветује грађане како да се понашају у случају пожара

Од почетка априла забележено је 62 пожара и експлозија широм Србије, наводе у МУП-у, због чега су објавили поступке које би грађани требало да предузму ако примете пожар.

Министарство унутрашњих послова (МУП) је саопштило да је у првих десет дана априла забележено најмање 62 пожара и експлозија на стамбеним зградама широм Србије због чега су грађанима представили савете којих би требало да се придржавају у случају пожара у стану или кући.

Уколико грађани примете пожар, наводе у МУП-у, први поступак је да о томе обавесте надлежне позивом на 193 и саопште основне информације о локацији пожара – адреси, спрату и броју стана. 

"Уколико је пожар захватио само једну просторију вашег стана, затворите врата те просторије и искључите електричну енергију", наводи се у инструкцијама МУП-а. 

Такође је важно да се одмах позову ватрогасци и евакуишу укућани, а ако је пожар мањег обима, да се покуша и гашење. Ипак, уколико је пожар већег обима, неопходно је да сви напусте стан, затварајући сва врата за собом. 

"Никада не користите воду да бисте угасили пожар на електро инсталацијама и апаратима, зато што сте у том случају изложени струјном удару, или онај који је изазван бензином или уљем – јер ћете тако изазвати његово ширење. Користите апарате за почетно гашење пожара типа 'S'. ", објашњавају у МУП-у.

Наводе и да грађани никада не би требало да користе лифт у случају попжара у згради или кући зато што се тада ослобађа густ дим који садржи многа отровна испарења која брзо могу да испуне окно и кабину лифта. 

"Тиме сте у опасности од смрти од гушења", закључује се у саопштењу МУП-а. 

Подсетимо, у Србији је током 2023. године пријављено 12 одсто мање пожара у односу на 2022, саопштио је Сектор за ванредне ситуације МУП-а, а као најчешћи узрок истиче се људска непажња. 

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије