Читај ми!

Гаража као гарсоњера – у Старом граду паркинг место продато за чак 63.000 евра

У последњих 10 година у Београду је изграђено око 1.250 нових паркинг места. И још толико најављују надлежни у наредне три године. Град се, међутим, знатно брже развија, па не изненађује податак Kатастра да је недавно у Београду продато најскупље паркинг место. Kоштало је чак 63.000 евра.

Најскупља паркинг места су у Пастеровој, Господар Јовановој, Београдској и Kатанићевој улици. Kоштају од 45.000 до 65.000 евра. Многи су спремни да уз луксузни стан купе и паркинг место, иако за то треба да издвоје колико и за гарсоњеру.

"Некад је та цена условљена нечијом потребом да реши свој проблем паркирања, јер се јако ретко налазе паркинг места у продаји. Онда ће неко цену да подигне и за 50 одсто, али човек који има проблем и потребу да реши свој проблем паркирања, он ће то да плати, тако да цене тада излазе из реалних оквира", објашњава Ненад Аврам, директор агенције за некретнине.

Додаје и да је проблем који се јавља у последње време то што инвеститори за своје пројекте не предвиђају слободна паркинг места.

"То имамо на много места присутно и на таквим местима су цене много више", истиче Аврам.

Како се појаве на тржишту, тако се продају

Потражња за гаражним местима већа је у старом делу града него на Новом Београду. Поред потражње, цену одређују и димензије. Стручњаци кажу да је можда прави разлог за овако високе цене то што неко ко жели да уложи новац у некретнину и заради на издавању, у Београду не може да купи стан за 50.000 евра, али може да купи гаражу.

"Квадрат гараже би требало да буде једнак половини квадрата стана. Међутим, то се изгубило, сада је рецимо просечна цена гараже око 30.000 евра у Београду, у неким приградским деловима је између 15.000 и 20.000, а у неким централним деловима где је најтеже паркирати – то су Стари град, Савски венац, чак и Нови Београд, они централни делови, иде од 40.000 до 60.000 евра. Невероватно, али како се појави на тржишту то се прода", наглашава Милић Ђоковић, проценитељ.

Финансијски консултант Владимир Васић поручује да цену диктира тражња.

"Очигледно је да нема довољно гаражних места, чим је тај износ постављен за једну гаражу. Некада смо куповали стан за 50.000 или 60.000 евра на Новом Београду, то је нека 2004. или 2005. година, а данас имамо ту цену за гаражу. То је ствар понуде и тражње и нечије потребе да баш на том месту, у тој згради, на тој локацији има гаражно место које је тако како је", објашњава Васић.

Све ређе издавање и препродаја паркинг места – два су разлога

Из агенције за некретнине кажу да се данас људи ређе баве издавањем и препродајом паркинг места него раније. Из два разлога. Први је што су цене знатно више и та се инвестиција не исплати као некада, а други зато што је куповина паркинг места углавном везана за стан.

Из Републичког геодетског завода кажу да су се цене гаражних места у земљи прошле године кретале од 300 евра у Обреновцу до 63.000 евра у Старом граду. Највећи број паркинг места продат је у Београду, чак 46 одсто и то на Савском венцу, Новом Београду, Звездари, Вождовцу и Палилули.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво