Наивност у злочину – убице двогодишње девојчице потцениле истражне органе

Вест да су осумњичени признали убиство нестале двогодишње девојчице, као и да су њено тело бацили на депонију потресла је Србију. Проф. др Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност, поручио је да треба донети одређене закључке како бисмо унапредили тренутну ситуацију у нашем друштву. Објашњава шта значи закаснела реакција на полиграфу, али и зашто сматра да су осумњичени били наивни у, како оцењује, монструозном злочину. Где су грешили медији, а где је Систем "Пронађи ме" заказао?

Данас су државни званичници саопштили да су осумњичени за убиство двогодишње девојчице нестале код Бањског поља ухапшени и да су признали кривицу, Они су до детаља описали злочин и како су оставили тело на депонији.

Међутим, постоје сазнања да је један од осумњичених преместио тело на другу локацију, рекао је министар полиције Братислав Гашић на конференцији за медије.

Проф. др Радојица Лазић, декан Факултета за дипломатију и безбедност, рекао је у емисији "Око" РТС-а да овакав исход потраге за двогодишњом Д. И. није очекивао. Претпоставља да ће истражни органи у најкраћем року пронаћи тело детета.

С обзиром на изнети податак да су осумњичени ударили возилом девојчицу, а онда њено онесвешћено тело пребацили на задње седиште преко алата указује на монструозност самог чина, рекао је професор Лазић.

"Овај случај је потресао целу Србију. Имамо разлога да се забринемо, треба да поведемо рачуна о казненој политици и после свега овога надам се да ћемо донети одређене закључке како бисмо унапредили неке ствари у овом нашем друштву", истакао је Лазић.

На констатацију да је један од осумњичених учествовао и у потрази за девојчицом, Лазић каже да је то један од начина да се скрене пажња са себе.

"Има ту и прилично наивности, у тој наивности потцењени су истражни органи, органи гоњења и МУП-а који не заостају за најразвијенијим државама. Упркос 10-дневној потрази успели су да реше случај", навео је проф. Лазић.

Навео је да је ненамерно почињено тешко кривично дело, али да након тога они, према досадашњим информацијама, нису покушали да пруже помоћ.

“Обдукција ће утврдити да ли је одмах наступила смрт, претпоставља се да није моментално, и онда ћемо видети колико је монструозан злочин“, рекао је Лазић.

"Видовњаци" праве медвеђу услугу

Видимо шта полиција ради, а поставља се питање шта је то што не видимо. Лазић каже да је поред претаживања терена које се види, ту и оперативни рад инспектора, рад са грађанима који - није видљив посао.

Према његовим речима, јавност има потребу да што пре сазна нешто и да због нестрпљивости неке ствари могу да буду урађене брзоплето.

Органи унутрашњих послова обављају посао у тајности, принцип тајности је битан у почетним фазама, додаје он.

"Јавност прави погрешке доводећи 'видовњаке' у неким медијима који чине медвеђу услогу и који отежавају истрагу“, рекао је Лазић.

Припадници МУП-а имају јасан циљ, то су обучени људи и морамо имати поверења у њих како би имали коначни резултат, подвукао је Лазић.

Тужилаштво у Зајечару се огласило саопштивши да су осумњчени починили кривично дело тешко убиство.

Лазић каже да је за то дело предвиђема казна до 40 година затвора, због самог чина како је извршено убиство. 

Шта значи закаснела реакција на полиграфу

Министар Гашић је рекао данас да су осумњичени били на полиграфу, да је један имао закаснелу позитивну реакцију, а други позитивну реакцију.

“То значи да је полиграфско тестирање за једно од лица показало основану сумњу, али и за другог, али са мањим интензитетом... Закаснела реакција може да се деси због самог психичког стања“, рекао је Лазић уз напомену да полиграф на суду није један од основних доказа, али може бити индиција у предистражном поступку.

Указује и да је савремена тахнологија изузетно напредовала, поготово форензика, и да то умногоме доприноси томе да оваква и најтежа кривична дела буду брзо откривена.

Сматра да је Систем “Пронађи ме“ показао одређене мане и да га треба унапредити како би био учинковитији.

Проф. др Лазић је некада био новинар, а данас указује да се у борби за информацијама и сензационализмом греши.

“У борби за информацију превиде се неке ситуације и објави нешто што није нимало тачно. У оваквим ситуацијама морамо бити хладнокрвни, водити рачуна шта објављујемо. Потребно је да се замислимо, како се понашати и како јавност обавештавати у оваквим околностима“, рекао је Лазић.

Солидарност у целој Србији

Код дома културе у Бору грађани се спонтано окупљају, пале свеће и доносе цвеће.

"Видео сам огормну солидарност не само у Бору, већ и у целој Србији па и у целом региону, а овај случај је подигнут на висок ниво", истакао је Лазић.

То показује да морамо сарађивати и схватити озбиљност оваквих ситуација и непромишњеност изајве појединаца и неких медија у олажању до истине, додао је он.

Говорећи о следећим корацима, каже да ће бити неопходно да прође одређено време како би се тело девојчице пронашло, а након тога следи подизање оптужнице.

"Као друштво треба да се замислимо како нам се овакве ствари не би дешавале. Ово је монструозан случај и то треба да спознамо и извучемо поуке шта нам као друштву треба чинити“, закључио је Лазић.

Двогодишња девојчица је нестала пре десет дана. Од тада се за њом интензивно трагало. Први пут у Србији је покренут Систем "Пронађи ме".

У потрази су, поред полиције, учествовале Жандармерија, хеликоптерска јединица, припадници Горске службе спасавања.

Нада да ће девојчица бити пронађена жива појавила се пре неколико дана, када је један српски држављанин снимио видео на станици у Бечу на којем се могло видети девојчица која подсећа на несталу Д. И. у пратњи две Румунке. 

Међутим, јутрос је бечка полиција саопштила да је разјашњен идентитет особа са снимака, које је у Бечу направио држављанин Србије, и да је са њима успостављен контакт.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво