Читај ми!

Ухапшено 16 особа у Крагујевцу, осумњичени за прање новца преко пољопривредних газдинстава

Због сумње да су преко лажног откупа пољопривредних производа “опрали“ више од 83 милиона динара, ухапшено је 16 особа у Крагујевцу.

Сумња се да је 16 ухапшених извршило кривично дело прање новца у износу од више од 83 милиона динара, саопштила је Пореска управа.

Сумња се да су, као власници пољопривредних газдинстава, новац који им је уплаћивало привредно друштво по основу лажног откупа пољопривредних производа, подизали са рачуна и враћали га једном од окривљених, фактички одговорном лицу у том привредном друштву, наводи се у саопштењу.

Против фактички одговорног лица тог привредног друштва, као и законског заступника злоупотребљеног привредног друштва, обојица из Чачка, који се већ налазе у притвору, поднета је допуна кривичне пријаве, због постојања сумње да су извршили кривична дела – пореске преваре у вези са ПДВ-ом и пореске утаје, у укупном износу од 24.828.942 динара.

Осумњичени су, у периоду од 01. јануара 2022. године до 31. децембра 2023. године, користећи фиктивне откупне листове, предавали ПДВ пријаве неистините садржине, увећавали трошкове у билансу успеха и присвојили новац привредног друштва за своје потребе.

На тај начин су, како се сумња, избегли обрачун и плаћање ПДВ-а, пореза на добит правних лица и пореза на приходе од капитала у износу од 24,8 милиона динара.

Осумњичени су, уз подношење заједничке кривичне пријаве, спроведени надлежном јавном тужилаштву.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије