Читај ми!

Потрага за несталом девојчицом - од СМС-а и Вајбера до жуте Интерполове потернице

Након анализе свега што је до сада предузето у потрази за двогодишњом Данком Илић, истрага на територији Србије је проширена. После снимка из Беча на којем је девојчица која личи на Данку Илић, у Аустрији су на терену, поред припадника бечке полиције, и федерални истражитељи. Покретањем система "Пронађи ме" потрага за малолетном особом проширила се као никада до сада - почело је теренском претрагом полиције и мештана, проширило се на медије, друштвене мреже и директне поруке, а шестог дана од нестанка девојчице расписана је и жута Интерполова потерница. Амбасада Србије у Аустрији обратила се за помоћ и инфлуенсерима.

Девојчица се може препознати по висећој брадавици на левом уху и младежу неправилног облика који је благо тамне боје, на левој надлактици. То је наведено у Интерполовој жутој потерници која је синоћ расписана за несталом Данком Илић.

Према процедури, жута потерница активира се у случају потраге за несталим лицима или зарад идентификовања особе која не може да се самоидентификује.

У међувремену, Амбасада Србије у Бечу позвала је грађане да, уколико на територији Аустрије препознају несталу девојчицу, одмах обавесте српску или аустријску полицију.

"Оно што тренутно чекамо је да аустријске власти утврде идентитет лица са снимка на којем се види девојчица која личи на несталу Данку Илић. Амбасада је упутила апел у договору са МУП-ом, објавили смо пре свега нашим држављанима и грађанима Републике Србије у Аустрији, којих је овде око 400.000, затим свим удружењима, чак и појединцима који су утицајни на мрежама, да би се после то и пренело и на аустријске медије“, рекао је амбасадор Марко Благојевић.

Како јавља дописница РТС-а, бечки МУП још нема конкретну информацију и сазнање о несталој девојчици.

"Оно што се сад ради у Бечу јесте да се чека било какав извештај од бечке криминалистичке полиције. Од истражитеља, оних који су на терену. С тим, да се не ради само са бечким, него се ради и федералним истражитељима. Тражи се било какав детаљ, фотографија, комад одеће… Од свега тога за сада нема ничега”, наводи дописница РТС-а Весна Кнежевић.

Исто потврђују и у МУП-у Србије.

"Аустријске колеге интензивно раде како на идентификацији и проналаску девојчице, како би се утврдило да ли се заиста ради о малој Данки Илић, као и на идентификацији те две, како је наведено у свим саопштењима, румунске држављанке", каже Бојана Отовић Пјановић из Службе МУП-а за сузбијање криминала.

Истрага на територији Србије проширена

Што се тиче активности на територији Републике Србије, начелник Управе криминалистичке полиције је са начелником борске полиције одржао конференцију у полицијској управи Бор.

"Они су проширили истрагу након анализе свих предузетих мера и радњи. Тренутно на терену ради велики број полицијских службеника различитих специјалности, у циљу идентификације свих чинилаца и чињеница које могу довести до неког позитивног епилога", истиче Отовић Пјановић.

Вајбер се укључује у систем "Пронађи ме"

Платформа "Пронађи ме" која је први пут активирана, испунила је бар један циљ - обавештена је најшира могућа јавност о нестанку двогодишње девојчице. Најављу се и новине.

"Припремамо потписивање уговора са друштвеном мрежом Вајбер која ће додатно унапредити сам систем. Оно што такође могу рећи то је да се МУП не задовољава тиме и да ће ускоро заживети обавештавање путем broadcast канала, тачније путем базних станица, тако да више неће бити ових техничких недостатака који су били, ако их тако можемо назвати - а то је да није СМС порука стигла свима у исто време и одмах након покретања система", каже Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану децу.

За двогодишњом Данком у претходних седам дана трагало је више стотина полицајаца.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво