Јурић за РТС: Позитиван одзив грађана на систем "Пронађи ме"

Потрага за двогодишњом Данком Илић у околини Бора ушла је у други дан. Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је за РТС да је систем "Пронађи ме", чији је он иницијатор, један велики подухват и да су националне телевизије јуче пуштале обавештење о нестанку девојчице на пола сата. Замолио је грађане да усмере позитивну енергију и да је сигуран да ће случај бити онакав каквом се сви надају.

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је за РТС да је, према информацијама којима располаже, полиција додатно појачала своје снаге на самом терену и да су употребили додатне алате за потрагу за несталом девојчицом.

"Ја потпуно верујем у то да ће се данас решити агонија која сад већ предуго траје. Искрено се надам да ће крај бити онакав какав сви желимо", рекао Јурић.

Додао је да је Србија једина земља у региону која има систем "Пронађи ме" и да је реч о једном великом подухвату и да су РТС и друге националне телевизије пуштале обавештење о нестанку на пола сата.

"Објављена је информација на ауто-путевима и данас их можете видети, да је нестало дете и да се посети сајт МУП-а. На Аеродрому 'Никола Тесла', такође и на железничким и аутобуским станицама које имају капацитет за то могли сте видети објаву", навео је Јурић.

Истакао је да СМС порука није стигла свима у исто време пошто мобилни оператери имају капацитет да у једном минуту испоруче 50.000 порука, а да поједини оператери имају и по 3,5 милиона корисника.

"Све ће имати смисла уколико ово дете буде живо враћено"

Јурић је оценио да је био позитиван одзив грађана који су објаве делили и на друштвеним мрежама.

"Ово је један заиста нови алат и понављам још једном, све ће имати смисла уколико ово дете буде живо враћено", нагласио је Јурић.

Позвао је грађане да воде рачуна о томе шта пишу на друштвеним мрежама и порталима и да негативни коментари могу да повреде породицу која трага за дететом.

"Ја заиста молим да усмеримо позитивну енергију, да урадимо све што нам полиција каже, уколико затражи да будемо на терену, да слушамо њихове инструкције и сигуран сам да ће резултат доћи баш онакав какав желимо да буде", рекао је Јурић.

Истакао је да је основни критеријум за покретање аларма да је дете у животној опасности.

"Самим тим што је дете од две године нестало испуњен је тај основни критеријум, да не набрајам друге. Међутим, морам да кажем да је полиција дошла на лице места. У врло кратком року је већ 200 службеника МУП-а било на територији где је пријављен нестанак, али се водило рачуна о томе да само покретање система неће додатно угрозити живот", навео је Јурић за РТС.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво