Читај ми!

Изложба "Зашто" у Руском дому у Београду – сећање на страдање али и симбол заједништва два народа

У Руском дому отворена је изложба "Зашто" посвећена 25. годишњици од почетка НАТО агресије на СР Југославију. Фотографије агенције "Тас" и "Вечерњих новости" сведоче о животу под бомбама и подршци коју су у тим тренуцима нашим грађанима давали Московљани.

Пре 25 година Југославија је постала мета – мостови, болнице, железница, зграде, куће. И тада, под бомбама, народ је пркосио. На трговима су организовани концерти, вијориле су се заставе са метама. Таква застава, четврт века касније, симболично и на крову Руског дома у Београду.

"Та застава биће симбол нашег памћења о догађајима који су се десили пре 25 година овде у Београду, Србији, тадашњој Југославији. Баш на крову Руског дома та застава ће се вијорити наредних 78 дана, као симбол нашег памћења и заједништва", каже Јевгениј Баранов, директор те институције.

Заједништво са српским народом руски народ је показивао и тада. У Москви су организовани протести испред америчке амбасаде, на трговима. О томе сведоче фотографије фото-репортера руске агенције Тас а уз њих и архива Вечерњих новости. Фото-репортери тог дневног листа бележили су разарање Југославије и патњу дугу 78 дана.

"Ова изложба требало би да нас подсети шта се догодило пре 25 година. Од тада до данас уместо међународног права завладало је право силе и право јачег. То смо видели и у Либији, у Ираку, а све је почело управо 24. марта 1999. године. Зато треба да се сећамо, да говоримо својој деци", напомиње директор агенције Тас Андреј Кондрасов.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко сматра да је Западу било потребно да потчини Србију.

"Када говоримо о 1999. години и целом периоду кризе, све етапе су биле усмерене против Србије и Београда. Било је јасно да без утицаја на Србију не би могли доминирати у балканском региону. Требало им је да потчине Србију. ТЗВ. хуманитарна операција је брзо пошла по злу, брзо је постало јасно да се Срби на предају, то је био шок за НАТО", наводи Боцан-Харченко.

У НАТО агресији је, према проценама, убијено око две и по хиљаде људи, уништено је 25 хиљада стамбених објеката, десетине болница, вртића, школа, мостова. Питање "Зашто" без одговора је и данас. Изложба под тим називом у Руском дому отворена је колико је и трајало бомбардовање - 78 дана.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије