Читај ми!

Метеоролог Михајловић: Пролеће ће бити натпросечно топло, очекује се до 20 летњих дана

За многе најлепше годишње доба, пролеће, календарски је стигло јутрос, у 4 сата и 6 минута, на северну хемисферу планете Земље. Међутим, још пре неколико недеља, због изузетно топлог фебруара расцветало се воће, замирисао је бехар, у двориштима и баштама појавиле су се висибабе и љубичице. Наговештај да нас очекује натпросечно топло пролеће. У РХМЗ-у кажу да се очекује од 12 до 20 летњих дана – са температуром већом од 25 степени.

Зима за нама била је једна од најтоплијих у последњих 70 година, а Светска метеоролошка организација најављује да ће и март бити такав. Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић за РТС каже да ће пролеће бити топлије од просека.

“Средња температура би била и до два степена изнад вишегодишњег просека, с тим да треба рачунати и на променљиво време, у смислу да би негде март, април, мај, као три пролећна месеца, укупно имали у нижим пределима између 5 и 15 мразних дана”, рекао је метеоролог.

Са друге стране, очекује се и између 12 и 20 летњих дана – са максималном температуром преко 25 степени.

За викенд топлије време, до 20 степени

После јутарњег мраза, први дан пролећа претежно сунчан, а температура између 11 и 16 степени, просечна за овај део марта.

“Још сутра би било услова за појаву јутарњих мраза, у петак и за дане викенда пораст температуре, тако да бисмо у петак и субота имали максималну температуру, у појединим местима и око 20 степени”, каже метеоролог Михајловић.

Међутим, то неће бити дуготрајно, јер са почетком следеће недеље стиже захлађење, а у планинским пределима могућ је и снег.

“То наравно јесте карактеристично за март и април, да планински предели имају снежне падавине, али нећемо баш тако нагло ући у топли део године. Имаћемо ипак оно типично мартовско и пролећно време”, каже Михајловић.

Неће бити снежног изненађења

Стабилизација времена очекује се у другој половини наредне седмице, али ће се и даље смењивати – два до четири топла дана, па један кишни.

“Дакле, не очекује се да би до краја марта било снега у нижим пределима, али у планинским пределима да. На Копаонику тренутно има свега 10 центиметара снега, што свакако није довољно за све оне који уживају у зимским спортовима”, рекао је Михајловић.

Што се тиче априла, очекује се да буде кише, али у границама просека.

“Максимална температура биће између 14 и 17 степени, она средња максимална, што свакако јесте нешто, да кажемо, топлије од просека, али падавине ће бити у границама просека и у том смислу неће бити неких изненађења”, рекао је метеоролог.

Напомиње да се у другом делу пролећа очекују и краткотрајни пљускови.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару