Читај ми!

Колико ће се нових иновативних лекова наћи на листи РФЗО

Влада Србије одобрила је прошле недеље нову листу иновативних лекова. Када и колико нових лекова ће се бити на располагању најтежим пацијентима за РТС је говорила директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић. Истакла је да је превенција карцинома нешто што је најскупље у здравству за шта су се, како је рекла, у Србији сада стекли услови.

Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) каже за РТС да очекује да се нови иновативни лекови током маја бити на располагању пацијентима.

Листу нових иновативних лекова Влада је усвојила прошле недеље. Фонд је у фази расписавања јаних набавки, па се очекује да ће лекови у болницама и апотекама бити у мају, навела је Радојевић Шкодрићева.

Како је додала, реч је о 55 нових лекова, од којих су 22 иновативни, међу којим су 16 за болести за које досад нису постојали.

Истакла је да захваљујући улагању у лекове и медицинску опрему 18 мамографа стигло у болнице у Србији док очекује да ускоро још две магнетне резонанце буду стављене у функцију.

Напоменула је да су се раније лекови за мултиплу склерозу давали у само шест болница док је сада реч о 22, за колоректални карцином у осам а сада у 29 а за карцином дојке у само пет, а сада у 31 установи.

Радојевић Шкодрићева је додала да РФЗО ради на повећању броја здравствених установа у којима ће се давати лекови за хематолошка обољења и псоријазу.

Говорећи о борби против рака, Радојевић Шкодрићева је рекла да су за то као и превенцију и рану дијагностику потребни савремена опрема и лекови и болнички капацитети.

"Превенција је нешто што је најскупље у здравству за шта су се у Србији сада стекли услови", каже директорка РФЗО.

Указала је на то да ће се интензивно радити на равномерној покривености стручним кадром у целој Србији.

*Цео разговор са директоркоm РФЗО можете погледати у видеу изнад

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије