Читај ми!

У мају нове терапије за онколошке пацијенте - 15 нових лекова у Правилнику РФЗО

И даље се боримо за рано откривање болести, јер ће и иновативни лекови деловати боље у раним фазама, рекао је за Јутарњи дневник РТС-а Даворин Радосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију у Институту за онкологију и радиологију Србије. Најављује да онколошки пацијенти могу да очекују нове терапије у мају.

Влада Србије усвојила је решење о давању сагласности на измењен Правилник о листи лекова који се прописују и издају на терет обавезног здравственог осигурања. Правилником се предлаже стављање 67 медикамената на Листу лекова, међу којима је и 15 нових, а предложено је и проширење индикација за лекове који су већ на листи.

Највише нових лекова је за онколошке пацијнете. Како ће убудуће изгледати борба против најтежих болести? Које поруке су се чуле на тек завршеном Међународном онколошком конгресу у Новом Саду?

Шта можемо сви заједно да урадимо у борби против рака који годишње у Србији однесе више од 20.000 живота?

Даворин Радосављевић, директор Клинике за медикалну онкологију у Институту за онкологију и радиологију Србије рекао је да пацијенти могу да очекују нове терапије у мају.

"Онкологија је добила највеће проширење листе лекова. Значајно проширење је за болести карцинома дојке, плућа, простате, дебелог црева...", каже Радосављевић

Према његовим речима, то су проширења листе лекова која ће много користити пацијентима.

Истакао је да би било идеално да се терапије дају пацијентима у местима где живе, али за потпуно иновативни лек ипак је неопходно да се даје у терцијалним установама.

Радосављевић је рекао да сада када је проширена листа лекова да је остало да се боримо за ране стадијуме болести, односно за рано откривање болести, јер ће и иновативни лекови деловати боље у раним фазама болести.

Онколог истиче да грађани знају шта је све штетно, да је штетно и пушење и гојазност и да је добро вежбање и самопреглед.

Навео је податак да у најразвијенијим земљама расте број оболелих од малигних болести, али и да пада број умрлих, што значи да је видљив успех и у раној дијагностици и у иновативним лековима. 

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије