На милост и немилост шалтера и шефова - како да завршимо обавезе кад сви радимо у исто време

Благајна и шалтери ЕПС-а однедавно раде краће. Обавештење на вратима изненадило је многе који су након свог посла дошли да плате рачуне. Из ЕПС-а кажу да се мање од 20 одсто рачуна плаћа на њиховим шалтерима и да тај проценат константно опада, а поратал "Увид у рачун" има све више корисника, па је радно време шалтера краће. Ипак, приговори, рецимо, и још неки послови морају да се обаве лично. Зато је радно време шалтера у Масариковој од 7 до 15 часова изненадило многе грађане.

Ако желите да рекламирате рачун, укњижите некретнину, оверите неки потпис морате да узмете или слободан дан или рачунате на добру вољу свог шефа. Неки шалтери раде до 14, неки до 15 сати, а много је оних чије је радно време у тим оквирима.

Анкетирани грађани кажу да се довијају на различите начине и да су углавном принуђени да узму слободан дан на послу, када нешто морају да заврше од администрације. 

У десет сати ујутру на шалтерима Општине Звездара углавном су пензионери. Међутим, има и оних који су морали да изађу са посла или узму слободан дан како би завршили обавезе. Важно је информисати се, платити рачун, попунити пријаву, али треба све ускладити се са радним временом шалтера. У Општини Звездара раде од 7.30 до 15.30, али било је ситуација када је радно време било другачије. 

"Приликом поделе београдских ваучера или пензионерских картица било је могуће и по подне да се то обави, поготово због људи који пре подне имају обавезе на послу и не могу да стигну на време", каже председник Општине Звездара Владан Јеремић. 

И током пријављивања за гасификацију, отворили су још шалтера. Филијале банака углавном раде до 16 или 17 часова, као и већина других служби. У банци коју смо посетили затекли смо парадоксалну ситуацију. Кажу да и они своје запослене пуштају да изађу с посла да заврше обавезе.

"Наравно да све институције у граду раде исто као и ми и јако је тешко бити у граду у исто време на два места, тако да уколико је запосленом потребно да заврши неки посао у општини, да оде на неки преглед, то није проблем у договору са својим шефом и колегама из тима", каже Дијана Патерос, виши службеник за људске ресурсе банке.

Барем знају како је клијентима када морају да траже слободан дан. И нотари имају много посла. Од 231 канцеларије у Србији, 133 раде од 7.30 до 15.30 и то углавном у приградским насељима. Остали од 9 до 17.

"Најбитније је да су јавни бележници у складу са локалним потребама одредили где је тачно потребно да се ради раније. Уколико је нека средина рурална, пољопривредни послови онда ту грађанима више одговара да буде од 7.30", каже Гордана Јовановић из Јавнобележничке коморе Србије.

Дневно радно време већине грађана је до 16 или 17 часова. И након тога се кроз саобраћајни шпиц треба пробити до шалтера неке државне инситуције, оверити нешто или заказати у општини или банци.

Вероватно је проблем и у броју запослених на шалтерима, код нотара, у банкама и другим институцијама, па се једноставно не може организовати сменски рад.

Али да ли због тога треба да испаштају грађани?

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво