Читај ми!

МУП: Српска полиција према ирегуларним мигрантима поступа хумано и у складу са законом

Поводом снимака који су објављени у појединим медијима у вези са поступањем према ирегуларним мигрантима, Министарство унутрашњих послова истиче да српска полиција поступа у складу са законским прописима, поштовањем начела хуманости, као и уз поштовање међународне и националне регулативе која се односи на заштиту људских права.

У саопштењу, издатом поводом снимака који су објављени у појединим медијима у вези са поступањем према ирегуларним мигрантима, наводи се да наша земља од почетка мигрантске кризе ради на сузбијању ирегуларних миграција, уз апсолутно поштовање људских права, што је и препознато од стране међународне заједнице.

"У вези са спорним снимком, наглашавамо да је Управа граничне полиције добила захтев од граничних органа Северне Македоније за изјашњење у вези са два догађаја у селу Лојане на територији Северне Македоније, где су током ноћи и преподнева тог дана затечене две групе ирегуларних миграната, који су тврдили да су их српски полицајци наводно тукли, пуштали службене псе на њих који су их изуједали, након чега су их скинули у доњи веш и приморали да се пешице врате у Северну Македонију", наводи се у саопштењу МУП-а.

Указују да је српска полиција одмах по пријему захтева извршила провере у Регионалном центру граничне полиције према Северној Македонији и утврдила да у то време на наведеном подручју није ни било наших полицијских патрола.

"Наглашавамо да Управа граничне полиције у обављању послова надзора државне границе не користи службене псе нити их уопште поседује у оквиру своје организационе јединице, а да у вези са спорним догађајима нема потврде да су се десили на територији Републике Србије", наводи се у саопштењу.

Указују да је у вези са овим наводним догађајима, Управа граничне полиције затражила је додатне информације од надлежних органа Северне Македоније.

Подсећају да од 13. јануара 2023. године, надзор државне границе између Републике Србије и Републике Северне Македоније припадници Управе граничне полиције врше уз помоћ полицијских службеника Аустрије и Мађарске, а у оквиру меморандума о трилатералној сарадњи.

"Истичемо да припадници аустријске и мађарске полиције до сада нису пријавили ниједан инцидент нити злоупотребе од стране српске граничне полиције на пословима надзора државне границе", наводи се у саопштењу МУП-а.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару