Дечаци узимали слике са друштвених мрежа и правили порнографски садржај, случај разоткривен захваљујући родитељима

Тинејџерке у две основне школе на Новом Београду, али и њихове наставнице биле су жртве коришћења посебног програма. Захваљујући родитељима девојака, полиција је ушла у траг онима који су злоупотребљавали слике и снимке и ширили порнографски садржај. Како сазнаје Београдска хроника, у питању су 13-годишњаци.

Фотографија лица као за личну карту, снимак само неколико речи украдених са објава на друштвеним мрежама, довољни су да се уз помоћ вештачке интелигенције направе компромитујући порнографски снимци и фотографије.

Нажалост, жртве су најчешће девојчице и наставнице у основним и средњим школама. Недавно је откривено да су за то одговорни ученици из две основне школе на Новом Београду.

Ученице са којима је репортерка РТС-а разговарала кажу да после таквих случајева девојчице буду одбачене у друштву, иако то нису њоихове праве слике.

"Знам једну девојчицу која је хтела да уради оно најгоре, али се онда преместила у други град, јер није могла да поднесе притисак који је трпела од вршњака, породице, пријатеља", рекла је једна од ученица.

На друштвеним мрежама или преко Вајбера објављују се лажне фотографије, али и име особе, као и број телефона. Дечацима то делује као шала, а девојчицама доноси велике невоље, од којих се тешко опорављају. Стално се заборавља да оно што се једном објави на интернету, ту остаје заувек.

"Сваки случај је био откривен тако што су родитељи били ти који су погледали те фотографије. Те фотографије неретко се размењују у Вајбер групама где су присутни ученици и родитељи су узели телефон да виде шта њихова деца раде на телефону, имали су прилику да виде те фотографије и они су били ти који су у школама пријављивали ове ситуације", истиче Катарина Јонев, стручњак за сајбер безбедност.

Свако ко има профил на друштвеној мрежи, објављује фотографије или снимке, може да постане жртва злоупотребе технологије.

Постоје софтвери уз помоћ којих се праве компромитујући клипови, а на неким платформама постоје и упутства који линкови треба да се користе.

Кривичну одгвоорност може да сноси и родитељ

Мајор полиције Никола Богуновић из Службе за борбу против високотехнолошког криминала истиче да када приме пријаву, било од наставног особља или од родитеља, што је чешћи случај, делују што је хитније могуће.

"Обратимо се, пре свега, власнику података о кориснику, да ли је то нека страна компанија, а опет имамо изузетну сарадњу са међународним ентитетима, попут Европола или Интерпола, са којима сарађујемо на свакодневном нивоу, баш у идентификацији извршилаца ових кривичних дела. Наравно, запрећене су озбиљне кривичне казне. Оно што је битно напоменути је да чак и када се ради о деци која нису можда кривично одговорна, дешавали су се случајеви када је кривичну одговорност сносио родитељ", објашњава Богуновић.

Зато ако се то деси, деца не треба да ћуте већ одмах да кажу родитељима, а они да пријаве полицији.

Важно је и да родитељи контролишу детету телефон и да, ако пронађу порнографски садржај, пријаве школи, као што се то десило на Новом Београду.

Некада је било потребно велико информатичко знање, данас су довољне одређене платформе, па се свакодневно на друштвеним мрежама објављују порнографски садржаји. Сваки је кривично дело, а тужилаштво је до сада процесуирало више од 500 особа.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије