Бранкица Јанковић: Не треба пратња да вас штити од система на порођају, већ да вам буде подршка

Случај Марице Михајловић покренуо је велики број жена да на друштвеним мрежама поделе своје искуство порођаја и акушерско насиље које су доживеле. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да мора да постоји континуирана едукација лекара, да постоје јасне процедуре и протоколи. Не треба пратња да вас штити од система, већ да вам буде подршка, поручује Јанковићева.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да припрема препоруку и иницијативу која се односи на проблем несавесног поступања у породилиштима, али и иницијативу која се односи на Закон о хитној помоћи.

"Не треба да дозволимо стигму, већ да искоренимо оно што јесте лоше, а лоша је комуникација са женом у породилишту и у том смислу она осећа да јој се крше људска права, и поготово са мањинским групама. Ромкиње су суочене са апсолутно неприхватљивим говором“, навела је Јанковићева.

Истиче да постоје системи казни и протоколи, али да је потребна континуирана едукација и евалуација мера.

“Потребно је да имамо јасне процедуре и протоколе, од радника на пријему па до лекара. У реду је да немају исто усхићење као ми и наша породица, али нико нема право да нам вређа људско достојанство, а до тога долази када нисте довољно едуковани у том погледу и та едукација не мора да оптерети иначе већ оптерећене лекаре. То може бити кроз јачање тимова, у току радног времена", рекла је повереница.

Реч је и о препорукама које се односе на јачање капацитета, и просторне и људске у гинеколошко-акушерским клиникама.

"Министарству здравља је стигла иницијатива видимо и најаву да постоји спремност да се прихвати, да се женама омогући пратња, подршка члана породице, онога кога жена изабере уколико жели. То се не сме претворити у некакву контролу, да ћете се на тај начин осигурати, да ћете 'добро проћи', већ је то само подршка. Не треба пратња да вас штити од система, већ да вам буде подршка", истакла је Бранкица Јанковић.

Део препорука ће се односити на посебну процедуру у случају жена код којих се врши процедура индукције побачаја.

“Један број притужби који нам је стигао се управо односио на то, да је то један положај недостојан људског бића. У тим тренуцима када се ви суочавате са смрћу свог детета немате адекватну подршку, а таквих смо имали неколико пријава прошле године. Углавном су оне анонимне и даље жене нису спремне, поготово у малим местима, да то пријаве“, рекла је Јанковићева.

"Срби на КиМ живе живот недостојан Европе и човека у 21. веку"

Мисија Србије при Уједињеним нацијама упутила је захтев за одржавање посебне седнице Савета безбедности Уједињених нација у фебруару 2024. године. У захтеву се скреће пажња на актуелну ситуацију на територији Косова и Метохије.

Ради се пре свега о нелегалној одлуци Привремених институција у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима. У документу се наводи да је суштински циљ етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора.

"Крајње је време да међународна заједница реагује, ма шта мислили о њима, када сагледате угрожавање основних људских права, да кажу да Срби живе живот недостојан Европе и човека у 21. веку и предузму конкретне мере, како Срби на КиМ не би били у неравноправном положају са осталим грађанима света", рекла је повереница Јанковић.

О овој теми је разговарала и са колегама из других држава, али, како каже, очекивала би и више разумевања и емпатије јер све што се данас дешава са нашом цивилизацијом је укалупљивање и заузимање страна чак и када су у питању жртве.

"Ја им кажем – сетимо се Универзалне декларације где пише да се сва људска бића рађају једнака у правима. Не калкулишем кога ћемо да штитимо, мрамо да штитимо права свих људи једнако", поручила је Јанковићева.

Дубокоузнемиравајућа пресуда у случају убиства Ћурувије

Врховно јавно тужилаштво затражиће списе предмета од надлежног суда у вези са ослобађајућом пресудом у случају убиства новинара Славка Ћурувије. Међутим, то не значи да ће се кривични поступак поново покренути уколико се утврде неправилности, већ ће се само утврђивати да ли су судови у току и приликом доношења пресуде повредили закон.

“Ако ми после четврт века и враћања поступка првостепеном, другостепеном суду добијете ослобађајућу пресуду морате да кажете да је то пораз и правосуђа и здравог мозга. Саосећам и са породицом Славка Ћурувије и пружам пуну подршку свим новинарима и новинаркама, јер свако ради посао најбоље што може. Ова порука правосуђа подигла је све на ноге јер ова ситуација је дубокоузнемиравајућа и зато што чујете да је одавно израђена и сада је дошла на светлост дана“, рекла је Јанковићева.

О случају Милоша Биковића: Апсурд, бринем се шта ће бити с нашом цивилизацијом

Продуценти серије "Бели лотос", у чијој је трећој сезони требало да игра Милош Биковић, отказали су глумцу ангажман. До одлуке је дошло након што је украјинско Минстарство спољних послова објавило на друштвеној мрежи Икс да српски глумац и руски држављанин "подржава Русију од почетка инвазије у пуном обиму".

Потврђено је да ће глумац због отказивања ангажмана добити новчану одштету. Глумац је одлучио да износ који ће му ХБО исплатити усмери у хуманитарне сврхе, као помоћ младима да се школују и професионално усавршавају.

“Не изненађује ме више ништа, бринем се шта ће бити са нашом цивилизацијом, видимо на делу још један апсурд. Уметност је огледало друштва, што не важи само за наше, већ за све на глобалном нивоу“, рекла је Бранкица.

Истакла је да је невероватно да се Милош Биковић оптужује да је кршио норме међународног права и подржавао геноцид и да је због тога изгубио улогу.

“Поносна сам на наше глумце што и у нашим друштвеним процесима добро разумеју стање и спремни су да изађу и буду на страни здравог раузума“, рекла је повереница Бранкица Јанковић.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво