Електронски упис у катастар немогућ без адвоката и геодетских агенција – колико грађане кошта њихова услуга

Већ више од два месеца на снази је електронски упис у катастар. То значи да се захтеви и документација предају искључиво онлајн, па нема редова. Али део послова са катастром грађани могу да обаве искључиво преко посредника, адвоката и геодетских агенција – што кошта 200 евра.

Три дана након што је купила кућу у Миријеву, у власничком листу Сандре Тодоровић појавио се проблем. Унета је, каже, забележба по налогу Секретаријата за комуналне послове. Исти проблем имале су и њене комшије и морале су да плате адвоката, написала нам је Сандра јер није желела пред камеру.

"Након обраћања секретаријату и фирми која је радила геометарске премере у Миријеву, установљено је да је у питању грешка и да је катастар ставио забележбу на моју кућу. Ни након три молбе неће да је скину. Очајна сам и не знам шта да радим осим да ангажујем адвокате за комуникацију са катастром, а нисам у могућности да их платим", наводи Сандра Тодоровић.

Исправка грешке само је један у низу разлога због којих грађани морају да ангажују посредника. Између осталог, неопходан је и за промену права на непокретности, конверзију, упис хипотеке, промену намене земљишта. Ипак, у једној адвокатској канцеларији тврде да грађани и даље највећи број послова могу самостално да реше.

"Адвокати као корисници е-шалтера имају могућност и право да поднесу захтев за оне станове и остале непокретности које су прометоване пре увођења система јавног бележништва у Републици Србији, као и на оне непокретности које су досуђене у судским споровима, парничним поступцима и станове који су откупљени из друштвене својине", каже адвокат Никола Премовић.

Адвокатска услуга 24.750 динара

А кад се адвокат ангажује, то кошта 24.750 динара. Ту тарифу прописала је адвокатска комора. И то је један од разлога због чега је удружење потрошача поднело иницијативу за оцену уставности закона о упису у катастар.

"Устав каже да су сви једнаки, сви имају право на једнаку правну заштиту по било ком основу, та правна заштита се јемчи пред свим судовима и државним органима, али као што видимо, овде то није случај, једнака правна заштита се не може примењивати тамо где се некоме новац тражи, ако неко нема новца, не може бити правно заштићен", наводи адвокат Никола Премовић.

Приступ услугама 24 сата дневно

Правна помоћ је доступнија и ефикаснија са новим системом, одговарају за РТС из Републичког геодетског завода (РГЗ). Као доказ наводе више од 14.000 захтева поднетих за два месеца примене новог система.

"Претходно, процеси су били спорији због мањка дигитализације и потребе за физичким присуством у катастру, што је често доводило до дугих чекања и компликација. Сматрамо да је овај приступ изједначио права грађана и унапредио транспарентност, чинећи систем отпорнијим на корупцију. Увођењем дигиталних ‘шалтера’, грађани имају приступ услугама 24/7, што је увело револуцију у начин управљања имовинским правима", каже Борко Драшковић, директор РГЗ.

Само протекле године Геодетски завод добио је 1.300.000 нових предмета, од којих су, кажу, решили већину. Старих има 108.000, неки деценијама чекају на судску одлуку.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије