Почела пријава за 100.000 туристичких ваучера, зашто би требало што пре да се пријавите

На шалтерима пошта почела је пријава грађана за 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији. Вредност ваучера је двоструко већа и износи 10.000 динара. Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије поручује грађанима да се што пре пријаве за ваучере, јер је исти број прошле године подељен у рекордном року за десетак дана. Ваучери се могу искористити до 20. новембра.

Тренутно је пријављено преко 4.000 објеката на различитим дестинацима у Србији у којима грађани могу искористити 100.000 туристичких ваучера, чија је вредност повећана на 10.000 динара. Информације о туристичкој понуди су доступне на сајту Министарства туризма и омладине.

Александар Сеничић објашњава за РТС да се уз одређене пријаве на том сајту може направити резервација објекта, а потом уз њену потврду, уз личну карту у било којој пошти пријавити се за туристички ваучер.

Ко све може да се пријави

Право на ваучере имају сви пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију и запослени са примањима нижим од 80.000 динара.

Сеничић објашњава да запослени с потврдом о висини плате у последња три месеца из своје фирме и уз резервацију смештаја и личну карту могу аплицирати у свим поштама Србије.

"Широк је круг оних који могу да аплицирају за ваучере и из тог разлога и кажемо управо да треба да пожуре и што пре се пријаве. Прошле године се показало да је тих 100.000 ваучера подељено за десетак дана у рекордном уроку. Очекујем да то заиста буде тако и ове године", истиче директор Националне асоцијације туристичких агенција.

До када треба искористити ваучер

Министарство туризма и омладине саопштило је да је крајњи рок за коришћење ваучера 20. новембар.

Што се тиче нових подела ваучера током ове године, Сеничић каже да то не могу да обећају, али да је до сада с корекцијом буџета додељиван по још један контингент ваучера.

"Верујем да ће се то десити и ове године, али не треба на то рачунати. Треба се потрудити да се потроши у овом кругу ово што је планирано, 100.000 ваучера. Они важе током целе године, али негде тамо до краја новембра месеца, до краја фискалне године, јер касније се већ праве обрачуни, исплате угоститељима од стране државе. Дакле, битно је да то искористимо негде до друге половине новембра месеца", прецизирао је Сеничић.

Обавезе угоститеља

Посебно указује да за пријем гостију с ваучерима могу да конкуришу само власници категорисаних објеката уписаних у регистар. Таквих је пријављених око 4.400, хотела и уопште угоститељских објеката за смештај гостију.

"То могу бити апартмани, сеоска домаћинства, хотели, разних категорија", наводи Сеничић.

Каже и да је сада устаљена пракса да угоститељи наплате ваучере у периоду око три месеца од момента њихове искоришћености, односно достављања свих потребних података.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво