Вредност туристичких ваучера два пута већа – када почиње пријављивање и која правила важе

Од понедељка 15. јануара почиње расподела нових 100.000 туристичких ваучера, који су ове године двоструко вреднији и износе 10.000 динара. Ово је десета година у којој Влада Србије помаже грађанима да одмор проведу у земљи. Број домаћих туриста који се одмарају у Србији повећан је за 900.000.

Право на ваучере имају сви пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију и запослени са примањима нижим од 80.000 динара.

Хотелијери кажу од када је објављена вест да се износ ваучера удвостручава, телефони за резервацију не престају да звоне.

"Од почетка недеље у бањама је издато преко 4.000 потврда за доделу ваучера. Ми ћемо се као домаћини потрудити да одговоримо на све захтеве и позиве гостију како би благовремено добили потврду и самим тим и свој ваучер за боравак у Србији искористили баш у нашим бањама", наводи Марина Цветковић, туризмолог, АД Планинка.

Милан Митровић из виле "Прича" у Нишкој бањи наводи да туристички ваучери повећавају проценат искоришћености капацитета који су понуђени.

"А још важније је то да су људима који не могу да приуште себи одмор од својих примања, ти ваучери потпора", додаје Митровић.

За српски туризам ваучери су изузетно значајни, пре свега за продужење туристичке сезоне.

"Оно што је јако важно је и што стимулишу смештајне капацитете да се пријаве за прихват ваучера, а самим тим морају бити регистровани и категорисани чиме се смањује сива економија", наводи Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

До данас се за пријем ваучера пријавило 3.635 објеката, хотела, мотела, етно-села, апартмана. Велико интересовање угоститеља да уђу у систем ваучера објашњава се чињеницом да је држава поуздан партнер.

"До сада није било ниједне притужбе на рачун државе када је у питању исплата угоститељима и не каснимо, дакле оно што је уговорено то буде исплаћено у току календарске године, када се заврши систем расподеле ваучера. Дакле, иза 20. новембра најкасније буду исплаћени сви који пружају услуге за ваучере", каже Урош Кандић, државни секретар у Министарству туризма.

На основу искуства из претходних година, ваучери се расподеле за неколико сати. Извесно је да ће тако бити и овог пута. Такође извесно је, биће током године још ваучера.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво