Читај ми!

Математичари освојили више од 300 медаља, за нова такмичења помажу им професори и донатори

Ученици Математичке гимназије у Београду имају позиве за 20 великих светских такмичења. Поред већ освојених више од 300 медаља у овој години, они увек желе још победа. Да би младим талентима омогућили боље услове за припреме за међународна такмичења, али и да би знање делили са другим ђацима, професори Математичке гимназије организовали су Донаторско вече. Одазвали су се многи појединци, али и компаније.

Само у овој години ученици Математичке гимназије освојили су више од 300 медаља на међународним такмичењима. Најбољи међу њима, добили су признање и од школе. Филип је у школи најбољи такмичар из информатике, Вук из физике.

"Био сам на више, али најбитнија је та информатичка олимпијада која се одржава у Мађарској. Престао сам да бројим одавно, не могу више на прсте. Сад што се планова тиче у јануару, 7. идем у Казахстан, на Жаутиковску олимпијаду, па након тога ћу да видим", планови су Филипа Бојковића, ученика Математичке гимназије.

За Вука Хипа, студента Физичког факултета најзанимљивија је Европска олимпијада из физике.

"У принципу због типа задатка који долазе, ту сам имао златну медаљу", каже Вук.

И Гвозденова такмичарска година била је пуна медаља.

"Освојио сам сребрну медаљу на међународној олимпијади у знању у Турској, сребрну на Жаутиковској олимпијади у Казахстану, сребрну на Балканској математичкој олимпијади у Турској, сребрну на такмичењу у Пекингу и сребрну медаљу на румунском мастеру из математике", наводи своје успехе Гвозден Лапчевић, ученик Математичке гимназије.

Увек сањају медаљу више

Најважније је поделити и пренети стечено знање, кажу професори.

"Имамо позиве за 20 великих такмичења широм света. А да бисмо то остварили, треба нам новац, требају нам озбиљне припреме, разни ресурси. Ако се сви заједно у Србији удружимо да помогнемо сјајним ученицима Математичке гимназије, онда је то изводљиво. Ми увек сањамо једну медаљу више", поручује Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.

Надају се да ће и у јуну нередне године уписати нову, сјајну генерацију ученика.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара