Читај ми!

Још 22 иновативна лека на листи РФЗО

У Републичком фонду за здравствено осигурање у Београду данас су потписани уговори за 22 иновативна лека који су на новој листи лекова РФЗО.

На листу лекова додата су нова 22 иновативна лека за различита малигна обољења, као и за мултиплу склерозу и за псоријазу.

В. д. директора РФЗО Сања Радојевић Шкодрић изјавила је на церемонији потисивања уговора да је, захваљујући вишеструком повећању буџета и проширењу листе иновативних лекова, повећана и доступност иновативних терапија.

"У протеклих шест година на листу иновативних лекова стављено је њих 96. Буџет за њих је вишеструко повећан и у овој години био је 30 милијарди динара. Износи за иновативне лекове нису једнократни и наставићемо са стварањем иновативних лекова", рекла је Радојевић Шкодрић.

Бојан Тркуља, директор Удружења произвођача иновативних лекова "Иновија" сматра да је рекордно проширење листе најбољи показатељ да је држава предвођена републичким фондом препознала значај најсавременијих лекова које медицина данас може да пружи.

Према саопштењу РФЗО, нови иновативни лекови су за следећа обољења:

- Шест за карцином дојке, три лека за карцином плућа, један лек за карцином простате, четири лека за адјувантни меланом, један лек за колоректални карцином, један лек за карцином јетре, један лек за мултипли мијелом, три лека за псоријазу и два лека за мултиплу склерозу

На листу је додато и 36 нових лекова за болести које се већ лече о трошку РФЗО – тзв. “no budget“ листа:

- За ХИВ, хепатитис Б, дијабетес, хроничну опструктивну болест плућа, Кронову болест и улцерозни колитис, анестетици, контрастна средства, антидепресиви и друга обољења.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво