Читај ми!

На опекотину на руци никако не стављати уље, шећер или жуманце; др Стефановић саветује шта прво треба урадити

Докторка Ивана Стефановић дала је савет шта урадити уколико у току ужурбане припреме празничне трпезе, али и у свакодневној ситуацији дође до опекотине прста, шаке или руке. Најважније је најпре расхладити то место, да би се извукла температура.

У припреми празничне трпезе али и у свакодневној ситуацији дешава се да дође до опекотина прста, шаке, руке – ако хоћемо нешто да извадимо из рерне, a заборавимо да узмемо рукавицу или крпу и онда се опечемо.

"Немојте стављати ништа што сте прочитали на интернету а да нису професионалци написали, као што су уље, шећер, кафа, жуманце", упозорава др Ивана Стефановић из Хитне помоћи.

Наводи да је препорука струке да то место треба расхладити, ставити под хладну воду, не стављати лед, а исто тако добро је да сви у кућној апотеци имамо неке гелове или масти које су већ припремљене за опекотинме у смислу да се извлачи температура.

Према њеним речима, висока температура на месту опекотине даље разара ткиво и прави токсичне ствари.

"Дакле, треба да то расхладимо, а ако не пролази јавити се лекару за даљи третман, можда чак и хируршки, а никако не бушити плик", истиче др Стефановић.

Ако је реч о малој површини довољно је расхалађивати и употребити крему или маст направљену само за ту сврху, закључила је Стефановићева.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара