Читај ми!

Пуне чекаонице, празне школске клупе – да ли су међу нама уобичајени зимски вируси

Вирусолог Нада Куљић Капулица каже за РТС да није готово ни што се тиче короне, ни што се тиче других вируса, али да нема разлога за страх. Сада је време уобичајених респираторних вируса, присутна је и корона, али сви они дају лакшу клиничку слику, напомиње докторка.

Од вируса нас боли глава ових дана и буквално и фигуративно. Чекаонице су пуне, а деца масовно не долазе у школе и вртиће.

Вирусолог Нада Куљић Капулица рекла је у Београдској хроници да није готово ни што се тиче короне, а да није готово сада ни што се тиче других вируса.

"Сада се налазимо у конгломерату, не само короне, него у конгломерату групе вируса, групе системских респираторних вируса, који су се вратили на своју уобичајну путању", објашњава Куљић Капуљица.

Међутим, истиче да нема разлога за страх и да не постоји шанса да се понови 2020. година што се тиче новог, актуелног коронавируса.

"Корона је блокирала остале вирусе, сада је одједном све то попустило"

Докторка објашњава да је корона, док је владала, блокирала остале вирусе, тако да их није било или их је било јако мало.

Чак су одређени вируси поремећени, додаје Куљић Капуљица, тако да је грип био померен чак према лету.

"Значи није било тих других вируса, јер смо се штитили управо маскама, јер смо били на неки начин тим препорукама заштићени. Сада је одједном све то попустило и ми се налазимо у уобичајеном једном кретању где су се вратили, у те своје уобичајене временске услове, и уобичајени респираторни вируси", напомиње Куљић Капуљица.

"Клиничке слике су лакше, али постоје проблематичне групе"

То значи, према њеним речима, да је сада време респираторних вируса и да ће грип доћи око јануара месеца.

"Ово време сада прате разни други респираторни вируси, рецимо аденовируси су стално присутни, а њих има преко 50. Присутни су риновируси, њих има преко стотину. Присутни су параинфлуенца вируси", наводи Куљић Капуљица и додаје да је присутан и коронавирус.

Сви ти вируси, па и корона, дају лакшу клиничку слику, истиче докторка.

"Нормално да постоје проблематичне групе које су ових година помињане више пута, које су осетљивије и код којих одређени вируси, па и корона, могу да изазову тешку слику", закључује Куљић Капуљица.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво