Читај ми!

Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију, које су промене

Од 1. јануара 2024. године важиће нови услови за одлазак у пензију. Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2024. години 63 године и 8 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, саопштио је ПИО фонд.

Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, наводи се у саопштењу.

"Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота", истиче се.

За остваривање права на превремену старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене, па ће од 1. јануара 2024. године за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.

"У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто", закључује се у саопштењу.

недеља, 14. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво