Читај ми!

Ко је Мим Бижић, наставница из Пенсилваније која је Вознијаку причала о Србији

Годинама пре него што је дошао у посету Београду, суоснивач Епла Стив Вознијак имао је јаку везу са Србијом захваљујући познанству и сарадњи са једном од најчувенијих Српкиња у Америци, легендарном наставницом Миланом Мим Бижић, која живи у Питсбургу.

Вознијакова посета Београду посебно је обрадовала Милану Мим Бижић, наставницу из Пенсилваније, која сарађује са Вознијаком скоро четири деценије. Он је истакао да га је управо Мим Бижић, позната као неко ко годинама промовише Србију и српски народ, прва заинтересовала за Србију.

Вознијак се у више наврата хвалио како Мим користи Епл II компјутер у свакодневној настави као наставница петог разреда основне школе, због чега је добила и посебне награде. 

У ексклузивном разговору за РТС, Мим Бижић каже да је у редовном контакту са Вознијаком од 1985. године, кад је он доделио награду њеним ђацима у Вашингтону. Kао награду предао им je Епл компјутер. 

На слици из новина у Питсбургу виде се чланови породице Бижић, Гас, Мим, Ник и Стив Вознијак, проналазач Епл компјутера, у време док је она била наставница у школи Еџворт.

Ту је и друга фотографија из листа Питсбург пост газет (Pittsburgh Post-Gazette), на којој пише да Мим Бижић представља свог старог пријатеља и суоснивача Епла Стива Вознијака ђацима и да су они тада показали Вознијаку како редовно школи користе Епл компјутере. 

Интересантно је да је то било три деценије пре него што су америчке школе почеле масовно да их користе.

Мим Бижић је показала оригиналну честитку коју јој је послао Стив Вознијак где је у тексту написао, поред осталог, "Ви сте за мене били веома важна инспирација, већином у образовању али исто тако и љубазности и пријатељству".

Додао је, "ова инспирација је мени помогла да идем ка циљу – предавања и помоћи младима".

Каже, врло је поносна што је Вознијак добио српски пасош. Он ће, каже она, помоћи земљи и већ сада ради на изложби Експо 2027. године.

Иначе, Мим Бижић прати и Операцију Халијард па је приликом посете Србији упознала и председника Александра Вучића.

Мим Бижић је своју љубав према Србији и понос због српског порекла пренела и на Стива Вознијака.

Нема сумње да ће њих двоје бити у контакту и у наредном периоду.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво