Читај ми!

Стан на дан - ризик, али бизнис

Све уноснији бизнис "стан на дан" смањио је број станова за изнајмљивање на дуже у центру града, јер су станодавци схватили да им се овај начин издавања више исплати. Неки европски градови су се досетили, па смањили порез на издавање онима који издају стан на дуже време. Лако је њима, имају станодавце који пријављују да издају станове, било на дан, било на дуже.

Није довољно само купити, опремити стан и поставити оглас. Они који се баве издавањем стана на дан кажу да ту има много посла и трошкова.

"Чуо је сада он да се ту може зарадити дупло више него на месечном издавању, али после одређеног периода схвате да то није могуће. Схвате да попуњеност неће бити 100 одсто, као што су они можда чули, него је попуњеност много мања јер је издавање стана на дан врло озбиљан посао", каже Саша Јовановић из Агенције за издавање и продају некретнина.

Станови у центру – најтраженији

Најатрактивније локације за издавање станова на дан су централне градске општине, Стари град и "Београд на води" где попуњеност на месечном нивоу може да буде и до 100 одсто.

Просек је ипак 15 до 20 ноћења месечно, а цена апартмана са једном спаваћом собом око 60 евра дневно – 20 одсто узимају агенције, платформе за оглашавање од 12 до 18 одсто. За чишћење апартмана издваја се до 3.000 динара.

"Ту је проблем оглашавања, ту је проблем постељине, ту је проблем фиксних трошкова које имате. Нека наша искуства показују да може да се заради око 30 одсто више кад се плате сви трошкови, који нису мали“, каже Јовановић.

Закон јасно дефинише обавезе власника да региструју и категоризују своје апартмане.

Званично – 3.000 станова на дан

Званично се у Београду око три хиљаде апартмана издаје на дан, али тачан број није лако утврдити јер се неки издају нелегално. Уколико је апартман у стамбеној згради, потребно је обавестити управника и остале станаре.

"Потребно је категоризовати смештај, електронска пријава гостију преко система за пријављивање, поштовати члан у јавном реду и миру број 16 и обавезно стављати у апартмане кућни ред, наводи Ненад Тодоровић из Привредне коморе Србије.

Туристи ову врсту смештаја бирају јер се и пријављују и одјављују углавном електронски, чекања нема. Власнике и не виђају јер се кључ све чешће оставља у специјалном сефу код улазних врата. Баш зато је важно да све буде по закону.

"Веома је битно да свако узме пасош од госта или да му пошаље у електронској форми са печатом кад је ушао у земљу, јер одређене земље имају 30 или 60 дана боравак. Многи власници станова су имали проблем у протеклом периоду, буквално за један дан истекне виза и деси се неки прекршај – они иду код судије и то се у многим случајевима пребацује у трговину људима“, каже Тодоровић.

Издавање стана на дан је све популарније у свету. У неким градовима власти чак имају и проблема јер туристи потискују становништво. Тако су, на пример, у Фиренци власницима станова одобрене пореске олакшице уколико своје станове уместо на дан почну да изнајмљују дугорочно.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара