Читај ми!

Србија купила документ којим Хитлер наређује напад на Југославију

Република Србија купила је директиву бр. 25 од 27. марта 1941. године којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Kраљевину Југославију и Kраљевину Грчку.

На основу иницијативе коју је Музеј жртава геноцида упутио председнику Србије Александру Вучићу, као и на молбу председника, Влада Србије обезбедила је неопходна средства како би био купљен један од најзначајнијих докумената за целокупну историју српског народа, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Директива бр. 25, коју је потписао Адолф Хитлер, сачињена је у тринаест оригинала од којих је један од њих од данас у власништву Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Kраљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по своме значају са телеграмом објаве рата Kраљевини Србији од 28. јула 1914. године. 

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Kраљевине Југославије и Kраљевине Грчке, немачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије делови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној целокупној територији. 

Kако се наводи у саопштењу Владе, овај непроцењиво вредан документ и историјски извор који се од данас налази у поседу Србије, истовремено је представљао и злослутни наговештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обележили раздобље Другог светског рата на читавом простору окупиране Kраљевине Југославије.

"Данашњом куповином овог прворазредно значајног историјског извора Србија, њен председник и Влада, још једном су демонстрирали одлучност и постојање стручних и свих других потребних логистичких ресурса на основу којих је могуће да се приступи систематичном, стручном и континуираном повраћају покретних културних добара у нашу земљу, односно куповини оних јединица историјског, културног, уметничког и другог наслеђа од значаја за историју и културу српског народа, као и целокупне Републике Србије", наводи се у саопштењу Владе.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво