Читај ми!

Боцан-Харченко: Измештање српског споменика у Приштини део је политике Запада

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко каже да се измештање споменика палим српским борцима у Приштини у потпуности уклапа у политику Запада, усмерену на мењање историјске правде.

Руски амбасадор додао је да целу ситуацију погоршава и реакција француских и немачких дипломата, који уместо извињења и враћања споменика на првобитно место, инсистирају на томе да су у праву.

"Презир Берлина и Париза према сећању на војну славу српске војске, велике жртве коју су српски војници принели на олтар победе земаља Антанте током Првог светског рата, недвосмислено потврђује вечиту србофобну настројеност Запада", саопштио је амбасадор на Телеграму.

Подсетио је да је само за четири године Првог светског рата српски народ изгубио више од 1,2 милиона људи, што је тада била трећина становништва. Стога је Боцан-Харченко овај чин оценио као "срамну акцију, која се у потпуности уклапа у политику Запада, усмерену на мењање историјске правде и широко распрострањен рат против споменика, који се одавно води и против Русије".

"Поражава цинична, неморална и противзаконита одлука такозваних амбасадора Француске и Немачке у српској покрајини Kосово и Метохија да са приштинског гробља самовољно пренесу споменик српским војницима, који су пали током Балканских ратова и Првог светског рата, и замене га спомен обележјем посвећеном француским војницима погинулим на Kосову", навео је Боцан-Харченко.

Указао је да ситуацију погоршава и то што дипломате уместо званичног извињења и враћања споменика на првобитно место настављају да арогантно инсистирају на томе да су "у праву".

У саопштењу амбасадора наводи се и да руска амбасада у Србији изражава солидарност са руководством Србије и Српском православном црквом, који улажу напоре да се меморијал у Приштини што пре врати у изворно стање.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара