Читај ми!

Како сазнати који су производи небезбедни и колико времена прође док се не уклоне из продавница

Нису само храна и пиће на списку робе која може да садржи штетне састојке. Иако новчана казна због увожења, производње или пласирања небезбедног производа износи од 500.000 до три милиона динара, штета коју овакви производи могу да нанесу не мери се новцем. Због опасности по здравље, недавно су са српског тржишта повучене минђуше за децу. Најчешће питање потрошача је – колико времена прође док се потенцијално опасан производ не склони из продавница.

Са тржишта у Србији повучени су опасни бугарски бојлери, а у Хрватској отровне хемијске оловке. Ова два производа немају много заједничког, осим тога да су се нашли на тржишту, а ту им није место.

Често тек када прича о небезбедном производу доспе у медије, већина сазна да је ризичан за коришћење. Ипак, системи обавештавања и брзог реаговања постоје и било би добро информисати се с времена на време.

"Постоји више система преко којих долазимо до информација на систему Непро. То је систем за брзу размену информација о опасним производима који су пласирани на тржишту Републике Србије. Обавештења о небезбедним производима могу нам доставити органи тржишног надзора или привредни субјекти", објашњава Мирјана Станчић из Министарства унутрашње и спољне трговине.

Иако Србија није чланица Европске уније, податке о небезбедним производима могу се видети преко европског система.

"Можемо да видимо оно што је доступно са европског сајта Rapex свим потрошачима, тако да се те информације користе и уколико се неки производ препозна као пласиран на тржишту Републике Србије, покреће се надзор органа који врше инспекцијске службе или сами привредни субјекти по обавештењу на порталу, уколико постоји на територији Србије, доставе обавештење Министарству", истиче Станчићева.

Производи који улазе на тржиште морају да буду здравствено исправни

И на српском сајту, као на европском, могуће је видети слику опасног предмета, бренд и опис ризика. Најчешће, ризици су од физичких повреда, хемијског тровања, струјног удара или гушења.

Пре неколико година са тржишта су повучени кревеци префарбани бојом штетном по здравље.

"Централни је ту закон о општој безбедности производа који прописује да интерес потрошача мора да се обезбеди до највишег нивоа заштите, као и да производи који се стављају на тржиште морају да буду здравствено исправни. Овај закон полази од начела предострожности и начела процене ризика", објашњава Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Новчана казна за привредни преступ због увожења, производње или пласирања небезбедног производа износи од 500.000 до три милиона динара.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара