Читај ми!

Извештај о несрећи у руднику "Лубница": Рудари пропали кроз угаљ у бункеру

До несреће у руднику "Лубница" код Зајечара дошло је током радова на чишћењу залепљеног угља на ободима бункера, на чему су била ангажована три рудара, наводи се у прелиминарном извештају. Рудари су, како је утврђено, током откопавања обода један за другим напрасно пропадали кроз угаљ.

Републичка рударска инспекција извршила је ванредни инспекцијски надзор у JП ПЕУ Ресавица, Рудник Лубница погон сепарација у месту Грљану, где је јуче дошло до несреће у којој су два радника погинула, а један повређен, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Прелиминарним извештајем констатовано је да је у јутарњим часовима вршено чишћење бункера готових производа ситног угља од залепљеног угља на ободима бункера.

Радове на чишћењу су обављала три заспослена у руднику Лубница.

Током извођења радова у бункеру дозирано је испуштање угља, а процедура налаже да радници постепено силазе низ бункер и откопавају ободе бункера од залепљеног угља, наводи се у саопштењу.

Како је утврђено, током откопавања обода, рудари су, један за другим, напрасно пропадали кроз угаљ у бункеру.

Остали радници сепарације су, потом, започели са испуштањем угља из бункера и демонтирањем излазних врата, како би што пре ослободили рударе који су били у бункеру. Успели су да их извуку из бункера након 15 до 20 минута.

Два запослена су смртно страдала, док је трећи запослени са лакшим повредама извучен из бункера, наводи се у прелиминарном извештају.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић је, током посете руднику, рекла да је реч о искусним и одговорним радницима.

“То су радници са преко 40 и преко 25 година искуства, јако искусни, јако поштовани, јако привржени свом послу. Познати као вредни, одговорни, марљиви радници. Наравно, породице су скрхане болом. Иза једног рудара је остало двоје мале деце“, рекла је министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Генерални директор компаније "Зиђин мајнинг" Чен Јонг изразио је саучешће породицама страдалих рудара, као и њиховим колегама, наводећи да је вест о смрти колега "страшна опомена на ризике часне рударске професије".

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво