Читај ми!

Београђани могу да репрограмирају дуг код Инфостана, посебне олакшице за пензионере

Од 1. новембра "Инфостан" Београд почиње репрограмирање дуга комуналних услуга. Грађани који имају дуговања моћи ће да се пријављују наредних шест месеци – све до краја априла идуће године. Ко има право на репрограм, да ли се отписује камата или део главнице?

Репрограмом се грађанима пружа могућност да измире дуговања која имају за комуналне услуге закључно са 31. августом ове године на више месечних рата уз отпис камате, а за неке категорије и на 60 месечних рата.

Директорка Сектора наплате "Инфостана" Лидија Глигорић рекла је за РТС да су општи услови репрограма потпуни отпис камате и отпис од пет до 15 одсто главног дуга у зависности од броја месечних рата на које се отплаћује – на три, шест или 12 рата.

"Овај репрограм се разликује од претходних, јер је први пут препозната категорија корисника са ниским примањима, а то су социјално угрожене категорије и пензионера, који су евидентирани као примаоци новчане социјалне помоћи, или евидентирани у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање као пензионери. Омогућени су посебни услови – потпуни отпис камате и 20 одсто отпис главног дуга, без обзира на број месечних рата на који се отплаћује – 12, 24, 48 или 60, у зависности од висине дуга", навела је Глигорићева.

Репрограм се односи на сва доспела ненаплаћена потраживања, било да су код судова, јавних извршитеља или се ради о неутуженим дуговањима. 

На питање колико грађани Београда дугују за комуналије и који је то проценат корисника Глигорићева нема одговор, али истиче да је наплата већа од 90 одсто.

"Систем обједињене наплате једини може да обезбеди овако висок проценат наплате, али ово су ненаплатива потраживања, корисника који немају примања, или су јако ниска, разне животне околности су их довеле до нагомиланих дуговања, или се ради о дуговањима преминулих које наследници сада преузимају", објашњава Глигорићева.

Олакшице за оне који редовно плаћају рачуне

На констатацију да увођење репрограма није праведно према онима који редовно измирују своје рачуне, Глигорићева је рекла да постоје олакшице и за њих.

"Корисници комуналних услуга који редовно измирују обавезе сваки месец остварују попуст од пет, шест или седам одсто у зависности од континуитета редовних плаћања", рекла је директорка Сектора наплате.

Објаснила је да се до ових услова репрограма дошло у разговору с корисницима.

"Од септембра прошле године, сваког последњег петка у месецу директор предузећа организује отворена врата са корисницима комуналних услуга, где је преко 700 корисника исказало проблеме из домена надлежности нашег предузећа, а највећи проблем су нагомилана дуговања и немогућност отплате на једну рату", рекла је Глигорићева.

Ово је шести репрограм Инфостана од 2011. године у Београду. Дугове повремено репрограмирају и све друге локлане самоуправе, а неколико има и сталне репрограме.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије