Читај ми!

Интересовање за путовања по Европи велико и поред терористичких претњи

Ситуација на Блиском истоку и рат у Израелу навели су многе земље да уведу ванредне мере. Због протеста, окупљања, потенцијалних терористичких напада и угрожавања становништва, страх се проширио Европом. Ипак, директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић каже да интересовање за путовања не јењава и да људи и даље желе да путују.

Александар Сеничић, међутим, истиче да постоје поједине специфичне околности у односу на период од пре месец дана.

"Због рата у Израелу, смањено је интересовање за путовања у Египат, земљу која се налази у близини сукоба. Али и даље има доста боравака и тренутно нема разлога за бригу", каже Сеничић.

Наглашава да је Хургада место где туристи из Србије најчешће путују, али да интересовање није на очекиваном нивоу у октобру, периоду године који се сматра главним делом сезоне у Египту.

Будите одговорни према сабеи и према другима 

Због безбедносних ризика са којима се Европа сусреће, интересовање за путовања у европске градове јесте смањено, али Сеничић напомиње да је и даље много оних који се не устручавају да путују.

Напомиње да треба водити рачуна о сигурности, бити одговоран према себи и другима. То подразумева да се пре путовања путници распитају о безбедносној ситуацији, као и које су безбедносне мере на снази. Према Сеничићевим речима, мало путника се заиста распитује.

"Врло смо специфично тржиште. Када су били терористички напади у разним земљама, ми смо путовали за разлику од других земаља Европе. Имамо свест о томе и знамо на који начин треба да се понашамо. Агенције се труде, за све оне путнике које путују преко агенција, да их обавесте о томе каква је тренутна ситуација", истиче Сеничић.

Указује да за сада нема проблема ни на једној дестинацији, а да су туристичке агенције свакако у обавези да путнике упознају са правилима понашања и саветима.

"То значи да се избегавају места великог окупљања, да не будемо у неким великим групама, да се понашамо мало одговорније него што то радимо код своје куће и, наравно, да имамо контакт са нашим конзуларним представништвом у тој земљи", наводи Сеничић. 

Упутство за туристе у случају терористичких напада

Сеничић напомиње да сви који путују треба да знају шта да ураде уколико се затекну у земљи где се догодио терористички напад или у случају ванредне ситуације. 

"Када путујете са агенцијом, имате представника или водича који је са вама све време и он ће се потрудити да поступи према процедурама које су познате. То смо имали сада и у Израелу. Увек је важно да туристи имају контакт конзуларног представништва. Од њих ћете добити најбољи и најједноставнији одговор како да се понашате и коме треба да се јавите уколико дође до плана за евакуацију или репатриацију у Србији", саветује Сеничић. 

Потенцијално дуже чекање на граничним прелазима 

Страх од терористичких напада и миграната прелио се и у Европу. Најпре је Италија увела граничне контроле са Словенијом, а од суботе Словенија поново контролише граничне прелазе са Хрватском и Мађарском.

Сеничић напомиње да се уочи предстојећих празника могу очекивати гужве и задржавања на границама унутар Европске уније (ЕУ). 

"Морамо бити спремни и на ситуацију да чекамо на улаз у ЕУ, зависи од одлука Европе", закључује Сеничић. 

Шенгенска правила предвиђају десетодевно увођење контроле на границама унутар ЕУ у ванредним ситуацијама, са могућношћу продужења.

Уколико грађани желе да путују ове јесени и зиме, због безбедносне ситуације, препорука туристичких радника је да уживају у лепотама Србије.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара