Читај ми!

Београд обележава Дан ослобођења - на челу меморијалног дефилеа Почасни вод питомаца

Меморијалним дефилеом и сценско-музичким перформансом у центру српске престонице свечано је обележен Дан ослобођења Београда, чиме су и започели Дани слободе који ће трајати до 1. новембра.

На челу дефилеа био је Почасни вод питомаца Војне академије Министарства одбране и они су носили реплике застава бригада које су учествовале у ослобођењу Београда.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да се Дани слободе обележавају без прављења идеолошких разлика између Првог и Другог светског рата.

"Ми смо захвални људима који су дали своје животе да бисмо ми данас могли да живимо у слободном Београду. Желимо да се сећамо својих хероја, да учимо из сопствене прошлости и не желимо да заборавимо сопствену историју. Управо због тога ми славимо од 20. октобра до 1. новембра Дане слободе, како смо их назвали", навео је Никодијевић.

Према његовим речима, током Дана слободе биће одржан низ манифестација. Најављени су и Дани савезника, где ће сваком од српских савезника из светских ратова бити посвећен по један дан.

"У тих 10 дана имате различите врсте манифестација, пре свега едукативног карактера. Оне треба да послуже будућим генерацијама да схвате нашу улогу и значај у светској историји - муку коју су Србија и Београд прошли у Првом и Другом светском рату и колико је било тешко изборити се за сопствену слободу. Тек када сазнамо колико је тешко било борити се 20. октобра и 1. новембра, више ћемо ценити време у коме живимо и боље ћемо чувати слободу и мир који данас имамо", истакао је Никодијевић.

Зоран Младеновић из Београда рекао је да је поносан што присуствује оваквој манифестацији. У рукама је држао заставе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Совјетског Савеза.

"Београд су ослобађали и Украјинци и Руси и све друге националности у СССР. То су исто чинили и Југословени под овом другом заставом - Хрвати, Словенци, Црногорци, Македонци. То ове заставе показују", рекао је Младеновић.

На Тргу Републике одржан је сценско–музички перформанс под називом "Београд је слободан". Наступали су Мали забавни оркестар "Станислав Бинички" и Дечији хор РТС-а, док су у драмском делу програма одломке из дела Бранка Ћопића читали глумци Лидија Вукићевић, Раде Ћосић и Милан Босиљчић.

Селаковић: Обележавајући Дан ослобођења, Србија потврђује да је на правој страни

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је поводом обележавања 79. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, рекао да Србија кроз обележавање овог дана потврђује своју историјску опредељеност да буде на правој страни која се бори против неправде.

"Ми овим потврђујемо историјску опредељеност српског народа за антифашизам и антинацизам, јер су управо та два зла, нацизам и фашизам, у току 20. века нашем народу, као и многим другим народима Европе и света, нанели до тада невиђена зла", изјавио је Селаковић.

Према његовим речима, потребно је сетити се онога што је било обележије страдања српског, јеврејског и ромског народа, комплекса концентрационих логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској.

"Сетити се стотина хиљада жртава које је та фабрика смрти однела и схватити колико је то зло било велико и колико је овај данашњи дан важан као један од кључних међаша у историји", указао је Селаковић.

Селаковић је додао да се на данашњи дан сећамо бораца Народноослободилачке војске и Црвене армије који су ослободили Београд након четири године репресије.

Он је навео да је Влада Србије данас донела одлуке о формирању управљачког одбора и одбора који извршава одлуке управљачког одбора за изградњу меморијалног центра Јасеновац у Доњој Градини у Републици Српској и у Београду.

"Баштинећи и негујући традиције ослободилачких ратова Србије, међу којима свакако јесу и ослободилачке традиције везане за Други светски рат, Влада Републике Србије, њен одбор за неговање традиције и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања само чине оно што је важно за неговање културе сећања", истакао је Селаковић.

Венце на Гробљу осблободилаца Београда у Другом светском рату положили су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана. 

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара