Опроштај од Николе Миркова

Комеморација Николи Миркову, новинару, уреднику, публицисти и некадашњем генералном директору РТС-а Николи Миркову, одржана је у Каменој сали Радио Београда. Мирков је преминуо 20. септембра у 76. години.

Oд Николе Миркова опростили су се породица, колеге, сарадници и пријатељи. 

На комеморативном скупу у Каменој сали Радио Београда обратили су се Дарко Танасковић, Ненад Шебек, Војислав Жанетић, Зоран Станојевић, Чедомир Васић, Момчило Симић, Наташа Дракулић, Петар Станојловић. 

Говорили су о Миркову као реткој ренесансној интелектуалној личности у нашем друштву, уз поруку да је у свему што је радио било нешто од просветитељског духа.

“Никола Мирков за мене био је пре свега човек мере, човек озбиљности и човек велике одговорности. Са изразито развијеним осећањем за опште добро, у оном платоновском смислу бављења друштвеним пословима, па и политиком из које је сада већ потпуно ишчилео“, рекао је проф. др Дарко Танасковић.

Новинар Војислав Жанетић указао је на то да је Никола Мирков један од најзначајнијих људи из неких другачијих – и срећних и несрећних – времена, док је Момчило Симић из Радио Београда указао на то чиме нас је задужио да га поштујемо и уважавамо.

Уредник РТС-а Зоран Станојевић указао је на то да је Мирков постао генерални директор РТС-а у изузетно сложеном тренутку и без икакве припреме, а да је успео да сачува све добро и да доста тога унапреди.

"Водио је рачуна о интересима куће за коју су његов живот и каријера, рекао бих, чврсто везани, чак и када му радна књижица није била у Таковској“, рекао је Станојевић.

Академик Љубомир Симовић од Миркова опростио се песмом, коју је читала глумица Љиљана Благојевић.

Никола Мирков је рођен у Београду 1947. године. Цео свој живот уткао је у РТС. Био је дугогодишњи директор у РТС-у, где је током своје каријере радио и као новинар и као уредник.

Оснивач је Галерије РТС-а, покретач "Културног дневника", "Малог дневника", намењеног деци, и документарног серијала "Заборављени умови". До пре неколико месеци, док га болест није спречила, Никола Мирков био је и председник Савета за ликовно стваралаштво и Издавачког одбора РТС-а.

И како су данас рекли његови пријатељи и колеге - Никола Мирков је онај човек који никада није ушао у читанке а бескрајно је био значајан. Као база и стуб на коме су стајали мостови културе.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије