Најбољим медицинским сестрама уручене награде "Дарја Александровна Коробкина"

Награда Милосрдна сестра "Дарја Александрова Kоробкина" уручена је најбољим медицинским сестрама. За несебичан и пожртвован рад награду је, у сећање на болничарку и добровољца, установила Фондација ''Заједно за осмех''.

Оне су десна рука лекарима, а пацијентима рука спаса у тренуцима када се чини да је битка за живот изгубљена.

"Дошао је млад момак 19 година који је оболео од туберкулозе, у страху је викао да ће да умре да неће преживети. Била сам све време уз њега држала га за руку, добио је терапију, био је пресрећан кад је преживео и отишао је кући здрав", наводи Мирјана Узановић са Клинике за пулмологију, KЦС.

Живослава Тасић из служба за кућно лечење и палијативну негу, Дом здравља Ниш наводи да посао медицинске сестре мора да се воли и да се зна.

"Посао медицинске сестре је да највише, најбоље што може пружи неге пацијенту, и наравно никад да не науди пацијенту", додаје Тасићева.

Kолико су посвећене свом позиву, знају пацијенти који су водили борбе са најтежим болестима, попут леукемије.

"Ја сам добио јако високу температуру, отишла је за пет минута на 41. степен и три сестре су биле у мом боксу, и оне су стављале облоге на мене, толико се то брзо сушило да су оне буквално сат времена то радиле без секунде одмора и спасиле ми живот", истиче Предраг Слијепчевић, потпредседник форума пацијената.

Због преданог рада и њихове важне улоге у здравственом систему, изабране су најбоље међу њима. Награда "Милосрдна сестра" названа је по руској болничарки и ратној хероини Дарји Kоробкини. Храброст је показала на првој линији фронта 1914. године, превијајући ране рањеним Србима. Тако је и погинула.

"Истичемо медицинске сестре и техничаре чији труд залагање и храброст у неким одлукама, делима подсећају на Дарију Александровну Коропкину. Медицинске сестре и техничари су неизоставни чланови мултидисциплинарног тима, чврсто верујемо да ћемо заједно у сарадњи са институцијама, стручном и широм јавношћу наставити да унапређујемо њихов положај", наводи Горан Петровић из Фондације "Заједно за осмех".

Додела награда одржана је у Руском дому, а присуствовала је и министарка здравља.

недеља, 03. март 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво