Читај ми!

АНЕМ о фарбању табле РТС-а: Лазовић прешао границу политичког активизма

Асоцијација независних електронских медија сматра да је посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић, фарбањем табле РТС-а уз поруку "Сматрајте ово упозорењем", прешао границу која одваја политички активизам од потенцијалног угрожавања безбедности медијских радника.

У саопштењу Асоцијације независних електронских медија наводи се да то удружење “годинама доследно указује да Радио-телевизија Србије не испуњава одредбе Закона о јавним медијским сервисима“, али да то никоме не даје за право, па ни посланику Радомиру Лазовићу, да фарба таблу РТС-а у пинк боју, “уз претећу реченицу ‘Сматрајте ово упозорењем'".

“Овакве речи с радошћу дочекују они који свакодневно шаљу ‘упозорења’ и прете Н1, Данасу или појединим новинарима у много масовнијем и бруталнијем формату. Биће им то алиби када много отвореније буду цртали мете на нашим колегама. Морамо да радимо на заустављању те спирале неприхватљивог односа према новинарима”, истиче се у саопштењу које потписује председник УО АНЕМ-а Веран Матић, који је и члан Сталне радне групе за безбедност новинара.

Подсећају Лазовића да његова посланичка група, уз помоћ других представника опозиције, “из њима знаних разлога, још увек није искористила могућност коју им даје члан 16. Закона о електронским медијима који регулише процедуру престанка мандата чланова Савета РЕМ-а на основу разрешења”.

“Наиме, Народна скупштина може већином гласова, на предлог најмање 20 народних посланика, разрешити члана Савета ако између осталог ‘утврди да је несавесно и неправилно радио, односно ако постоје разлози за недостојност…’ Савет РЕМ-а бира чланове Управног одбора Радио-телевизије Србије, који именује и разрешава генералног директора јавног медијског сервиса чија се оставка тражи”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да запаљиве и упозоравајуће речи у време нараслих друштвених тензија нису прихватљиве јер могу да доведу до потенцијалних нових претњи и могућих жртава.

“Ово се посебно односи на насиоце извршне власти, од председника, чланова владе, посланика у парламенту. Свих оних који имају највећу моћ у земљи. АНЕМ принципијелно заступа став да нико никоме не сме да прати и упућује овакву врсту упозорења. Ако желимо да градимо другачију политичку културу, морамо бити свесни тежине изговорених речи и запаљујуће реторике, на шта АНЕМ константно упозорава представнике власти”, пише у саопштењу.

АНЕМ подсећа да је пре тачно 22 године, тадашњи председник војвођанске скупштине, Ненад Чанак разбио таблу РТС на улазу у ТВ Нови Сад.

“И тада смо осудили овај вандализам, баш као што мислимо да фабрање табле Радио-телевизије Србије у пинк боју неће донети суштински никакву промену, изузев страха медијских радника због изреченог Лазовићевог упозорења”, закључује се у саопштењу.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу